Η νέα ΚΑΠ στο επίκεντρο της ημερίδας «Ευρωπαϊκή Αγροτική Διακυβέρνηση και Ελληνική Γεωργία» στο ΓΠΑ

Οδοιπορικό: Η Ύπαιθρος Χώρα στον κάμπο του βαμβακιού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή Αγροτική Διακυβέρνηση και Ελληνική Γεωργία» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση σε τομείς-κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελλάδας: αγροτική παραγωγή, τουρισμός, θαλάσσια πολιτική», με επιστημονικό υπεύθυνο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Καθηγητή Γιάννη Βαληνάκη.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεώργιος Παπαδούλης, και ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων Καθηγητής Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος περιέγραψε την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης του υπουργείου με έμφαση σε ελληνικά προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας.

Κεντρικός εισηγητής της ημερίδας ήταν ο προσκεκλημένος Καθηγητής Mark Shucksmith από το Πανεπιστήμιο Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος μίλησε για την αγροτική ανάπτυξη και την καλλιέργεια μικρών εκτάσεων.

Ακολούθησε συζήτηση από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, πολιτικούς και τεχνοκράτες με συντονίστρια την δημοσιογράφο Τάνια Γεωργιοπούλου, συνεργάτιδα της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα». Στην ομιλία του, ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και πρώην Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Αυγουλάς περιέγραψε το πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., ενώ ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιμπούκας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε τη σημασία των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, και έδωσε έμφαση στο ρόλο των συμβουλευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ως μέτρο σημαντικό για την αγροτική ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Μπασιάκος τόνισε τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές, για τη διαμόρφωση μίας νέας ελληνικής αγροτικής διακυβέρνησης. Επεσήμανε δε τη σημασία της προβολής της μεσογειακής διατροφής και υπογράμμισε από την πλευρά του το ρόλο των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων μέσα από την εμπειρία του από τις κυβερνητικές του θητείες. Ο βουλευτής του Ποταμιού και πρώην Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης ανέλυσε τη σημασία της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την ανάγκη για εξωστρέφεια και καινοτομία της παραγωγής και επεσήμανε το ρόλο της ανάπτυξης των συλλογικών μορφών οργάνωσης για την τελική προστιθέμενη αξία και την ποιότητα του προϊόντος. Τέλος, ο επικεφαλής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς Αλέξης Πολυτάκης μίλησε για την σύγχρονη τραπεζική σκέψη στις χρηματοδοτήσεις του αγροτικού τομέα.

Το Ευρωπαϊκό Έργο «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση σε τομείς-κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελλάδας: αγροτική παραγωγή, τουρισμός, θαλάσσια πολιτική» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.