Η ξηρασία «καταπνίγει» το 80% της αγροτικής γης στην Ισπανία

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια στρέμματα σιτηρών έχουν ήδη χαθεί

Το πιο άνυδρο ξεκίνημα χρονιάς από την έναρξη των σχετικών καταγραφών βιώνει η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, καταγράφοντας λιγότερο από το ήμισυ της μέσης βροχόπτωσης κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023. Για τις καταστροφικές συνέπειες της συνεχιζόμενης ξηρασίας προειδοποιεί σε έκθεσή του το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της χώρας, COAG, αναφέροντας ότι η ξηρασία καταπνίγει το 80% της ισπανικής γεωργικής γης και έχει ήδη οδηγήσει σε «μη αναστρέψιμη απώλεια» περισσότερα από 50 εκατ. στρέμματα σιτηρών.

Η αγροτική ένωση τονίζει ότι σχεδόν το σύνολο των καλλιεργειών σιταριού και σίκαλης σε οκτώ ισπανικές περιφέρειες έχει χαθεί, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Προειδοποιεί επίσης ότι τα οπωροφόρα δέντρα στην Ανδαλουσία, στη Μούρθια, στη Βαλένθια και στην Καταλονία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, καθώς οι περιορισμοί στην τροφοδοσία με νερό «απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα των δέντρων, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να αναγκάζονται να τα ξεριζώσουν».

Η έκθεση προσδιορίζει την Ανδαλουσία ως την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, με τα αποθέματα στις δεξαμενές νερού να ανέρχονται σε μόλις 25,7%, μια μείωση 10,8% σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι.

Πέρα από την καθολική καταστροφή στην καλλιέργεια ρυζιού και τις εκτεταμένες καταστροφές στο βαμβάκι και στα λαχανικά της Ανδαλουσίας, τα εμβληματικά ελαιόδεντρα της περιοχής βρίσκονται επίσης σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι η συγκομιδή σε ορισμένα σημεία μπορεί να περιοριστεί στο 20% του μέσου όρου. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στις αμυγδαλιές.

Στο σύνολο της χώρας, οι εκτατικοί κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς τα βοσκοτόπια αποξηραίνονται. Κατά συνέπεια, το σωματείο αναμένει μία εκ νέου απότομη άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει προβλέψει ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 2,19 δισ. ευρώ ώστε να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος της παρατεταμένης και επιδεινούμενης ξηρασίας στη χώρα, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τερέσα Ριμπέρα. Επιπλέον, βλέποντας ότι η κατάσταση θα είναι άσχημη σε όλη την Ευρώπη, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας υποστήριξε επίσημα το επείγον αίτημα βοήθειας που απηύθυνε η Ισπανία στις Βρυξέλλες για λογαριασμό των αγροτών.