Η τουριστική ανάπτυξη στη Βόρεια Εύβοια και το απολιθωμένο δάσος

Η τουριστική ανάπτυξη στη Βόρεια Εύβοια και το απολιθωμένο δάσος
Στην περιοχή υπάρχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες παράγουν εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα που ικανοποιούν κάθε επισκέπτη

Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας αποτελεί έναν ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό. Εκεί συναντά κανείς το περίφημο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, η δημιουργία του οποίου συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που εκδηλώθηκε στην περιοχή πριν από 10 – 25 εκατομμύρια χρόνια.

Η τουριστική ανάπτυξη στη Βόρεια Εύβοια και το απολιθωμένο δάσοςΤο απολιθωμένο δάσος είναι ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τόσο αυτό όσο και τα απολιθωμένα θηλαστικά, που έχουν βρεθεί και στεγάζονται σε τοπικό μουσείο, δημιουργούν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και δίνουν τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησής τους.

Μια πρώτη ιδέα θα μπορούσε να είναι ο συνεδριακός επιστημονικός τουρισμός, με σαφή αναφορά στα ευρήματα των ανασκαφών. Τα θερμά Λουτρά της Αιδηψού είναι, επίσης, ένα άλλο εξαιρετικό «χαρτί» στα χέρια των τοπικών παραγόντων για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Υπάρχουν, τέλος, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα, που ικανοποιούν τον κάθε επισκέπτη.

Οι βιολογικές ελιές του συνεταιρισμού των Ροβιών, οι ποικιλίες κρασιών, τα χαμοφάσουλα Μαντουδίου και τα σύκα των Ταξιαρχών είναι μερικά παραδείγματα. Τον Νοέμβριο, σε πολλά χωριά της Βόρειας Εύβοιας γίνεται απόσταξη τσίπουρου με πληθώρα εκδηλώσεων. Εξίσου φημισμένες είναι οι ταβέρνες της περιοχής που σερβίρουν εύγευστα κρέατα, διαλεχτά τυριά και πικάντικους μεζέδες. Η Βόρεια Εύβοια βρίσκει τη θέση της στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας.

Γιάννης Σάρρος