Η υπερκατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του νεφρού

Η υπερκατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του νεφρού

Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο μία αμερικανική μελέτη από το Αντικαρκινικό Κέντρο Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας,που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer, υποστηρίζει πως μια διατροφή πλούσια σε κρέας αυξάνει τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για άτομα με συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις καθώς και όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Στέφανι Μελκονιαν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνο και 700 υγιή άτομα, συσχετίζοντας τη διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνεπαγόνταν και αυξημένο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου. Οι ασθενείς που είχαν νοσήσει ανάφεραν μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος, κυρίως ψητού και τηγανητού, συγκριτικά με τα υγιή άτομα.