Ισπανία: Οι φράουλες απειλούν τον υδροφόρο ορίζοντα

Σε κίνδυνο σημαντικός υδροβιότοπος

Οι φράουλες απειλούν τον υδροφόρο ορίζονα

Κοινοπραξία εταιρειών τροφίμων αλλά και αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, μεταξύ των οποίων η M&S και η Unilever, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ισπανική κυβέρνηση, με αφορμή την ανεξέλεγκτη σπατάλη νερού από τους φραουλοπαραγωγούς της χώρας, που καταστρέφει το οικοσύστημα στην περιοχή Doñana. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εάν η κατάσταση συνεχιστεί, η ζημιά στην περιοχή, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους στην Ευρώπη, μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτη.

Η φράουλα αποφέρει στην Ισπανία περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο από τις εξαγωγές, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να βρίσκεται στην Doñana, στα περίχωρα της Σεβίλλης. Ο υδροβιότοπος υποστηρίζει χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, ενώ αποτελεί και το κυριότερο καταφύγιο του ιδιαίτερα απειλούμενου Ιβηρικού Λύγκα.

Το κυβερνητικό σχέδιο της Ανδαλουσίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ξεριζωμό περίπου 1.500 εκταρίων παράνομων καλλιεργειών φράουλας. Παρόλο, όμως που το σχέδιο έχει εγκριθεί από τον Δεκέμβριο του 2014, η εφαρμογή του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. «Στηρίζουμε το κυβερνητικό σχέδιο, όμως πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί ώστε αυτό να εφαρμοστεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κοινοπραξία, ενώ τονίζει ότι και οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πληγούν από τις ενέργειές τους. «Χωρίς αυτά τα μέτρα, η ανεξέλεγκτη καταπάτηση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής θα οδηγήσει σε οικολογική υποβάθμιση του οικοσυστήματος, αλλά και θα βλάψει μακροπρόθεσμα και την ίδια την παραγωγή φράουλας».