Οι καινοτόμες «Σχολές Στάβλων» στη Γερμανία

«Σχολές Στάβλων» στη Γερμανία

Η ιδέα προέρχεται από τον οργανισμό του ΟΗΕ για την αγροτική ανάπτυξη, τον FAO: Η εκμάθηση νέων τεχνικών και καινοτομιών είναι ιδιαίτερα επιτυχής όταν διαδίδεται συλλογικά σε ομάδες αγροτών και επιτόπου στον αγρό. Η μέθοδος εφαρμόστηκε με θεαματικά αποτελέσματα για τη μεγάλη επέκταση των βιολογικών στη Δανία. Το γερμανικό κράτος τη χρησιμοποιεί για την επέκταση και τη βιωσιμότητα μίας σχετικά νέας εκτροφής για τη χώρα, της αιγοτροφίας.

Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί επτά «Σχολές Στάβλων» με τη συμμετοχή πέντε-έξι κτηνοτρόφων η κάθε μία. Οι παραγωγοί συναντώνται εκ περιστροφής σε κάθε εκμετάλλευση, όπου μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις διάρκειας μίας ώρας, ακολουθεί δίωρη παρουσίαση της πορείας της, των επιτυχιών της, του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων κλπ. Η συνάντηση συντονίζεται από τον αρμόδιο σύμβουλο.

Η δράση διαρκεί τρία έτη. Προηγείται η προετοιμασία και η αρχική κατάρτιση για τη θεματολογία που έχει επιλεγεί. Στο τέλος κάθε έτους, και έχοντας μεσολαβήσει δύο συναντήσεις στα αγροκτήματα, γίνονται οι αξιολογήσεις της πορείας του προγράμματος και εφαρμόζονται τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα. Η δημιουργία αυτών των ευέλικτων ομάδων, σχετικά μικρού μεγέθους, που απαρτίζονται από παραγωγούς του ίδιου προϊόντος ή κοινού ενδιαφέροντος, μπορούν να αποτελέσουν και στην Ελλάδα νέα επιτυχή εργαλεία παροχής συμβουλών.