Και οι συνεταιρισμοί δικαιούχοι στα Σχέδια Βελτίωσης

«Δικαιούχοι του Μέτρου (σ.σ. Σχέδια Βελτίωσης) είναι οι επαγγελματίες αγρότες, οι νέοι γεωργοί και τα νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας», τα παραπάνω επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία του στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον δυνατότητα ένταξης Σχέδια Βελτίωσης θα έχουν και οι συνεταιρισμοί.

Αναλυτικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε:

Οι επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (σχέδια βελτίωσης) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την καλύτερη διείσδυση στις αγορές.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι επαγγελματίες αγρότες, οι νέοι γεωργοί και τα νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 500.000 € όταν πρόκειται για μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ όταν πρόκειται για συλλογικές επενδύσεις μέχρι 2.000.000 €.

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%, και μπορεί να προσαυξηθεί κατά 20% στις κατηγορίες: συλλογικές επενδύσεις, επενδύσεις σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, επενδύσεις από νέους γεωργούς.

Εξετάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα ένταξης των γεωργικών συν/σμών ως δικαιούχων των σχεδίων βελτίωσης έτσι ώστε να επωφεληθούν της προσαύξησης του 20%, αλλά και του αυξημένου ύψους επένδυσης μέχρι τα 2.000.000 €.