ΚΕΠΚΑ: Οι καταναλωτές δίνουν πλέον έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων

Στο ερώτημα εάν ο καταναλωτής είναι συνεργάτης ή πελάτης του αγρότη απάντησε ο κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών μέσα από ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε κατά την εισήγησή του

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ΚΕΠΚΑ, που παρουσιάστηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, οι καταναλωτές δίνουν πλέον έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

Αν και το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ σημαντική τη τιμή των τροφίμων, μεγαλύτερος είναι ο αριθμός εκείνων (66%) που επιλέγει τρόφιμα χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επιπλέον, οι καταναλωτές σε ποσοστό 60% δηλώνουν πως θέλουν να γνωρίζουν την ακριβή χώρα, από την οποία προέρχονται τα τρόφιμα του.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ο καταναλωτής στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη μεσογειακή διατροφή. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε πέντε χρόνια (2006 – 2011) μείωσε την κατανάλωση της τηγανιτής πατάτας και των αναψυκτικών, και προσέθεσε τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά στη διατροφή του.