Κερδίζει έδαφος και στη Βόρεια Ελλάδα η αρώνια η μελανόκαρπη

Από τη Νότια Βουλγαρία -αρχικά- στις Σέρρες, κι από εκεί σε συνεχή εξάπλωση στη Βόρεια Ελλάδα. Η αρώνια η μελανόκαρπη, όπως είναι η πλήρης ονομασία της, αποτελεί μια σταθερά αυξανόμενη επιλογή των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας ως εναλλακτική καλλιέργεια. Κι αυτό καθώς ο καρπός της θεωρείται πολύτιμος για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ και τα εκχυλίσματα των φύλλων της αποδεικνύονται ευεργετικά για τον άνθρωπο.

Η αρώνια είναι πασίγνωστη στη Ρωσία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Για πρώτη φορά την «έφερε» στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Χοκμενίδης, καλλιεργητής στην περιοχή της Κερκίνης Σερρών, ο οποίος παρατηρούσε για καιρό τα σημαντικά κέρδη που έφερνε το φυτό στην «από εκεί πλευρά» των ελληνοβουλγαρικών συνόρων (μπορεί να εξασφαλίσει απόδοση έως και άνω των 1.200 ευρώ ανά στρέμμα).

Όπως τονίζει ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάκος, επίσης από τον Νομό Σερρών, η αρώνια ή acai berry, όπως επίσης αποκαλείται, μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα και εδάφη (τόσο υπό ηλιοφάνεια όσο και σε ημίσκιες περιοχές) και αντέχει ακόμη και στον παγετό (έως και -25 βαθμούς Κελσίου). Το θαμνώδες φυτό θεωρείται ιδιαίτερα «λιτοδίαιτο» και δεν χρειάζεται καν πολύ νερό.

Ο καρπός έχει ξινή γεύση και καταναλώνεται είτε απευθείας, είτε, συνηθέστερα, σε κοκτέιλ χυμών ή ακόμη και στη σαλάτα. Η αρώνια είναι πλούσια σε ουσίες όπως η πηκτίνη, καθώς και σε βιταμίνη C, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, η χοληστερίνη ο διαβήτης, ασθένειες των νεφρών κ.ά. Η αρώνια καλλιεργείται εκτεταμένα και κάτω από τη σκιά του Ολύμπου. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αρώνιας, που εδρεύει στην Καλλιθέα Πιερίας, παράγει και εμπορεύεται, μεταξύ άλλων, κρασί, μαρμελάδα και χυμό αρώνιας, αλλά και ισοτονικό ποτό με βάση τη «μελανόκαρπη».

Ίων Τσώχος