Κιλκίς: Μέχρι 15/5 η υποβολή αιτήσεων για πρόγραμμα αμπελώνων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για το «Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των Αμπελώνων περιόδου 2016–2017», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Αμπελουργίας του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην Διεύθυνση (Γραφείο Αμπελουργίας) και στα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης Πολυκάστρου και Γουμένισσας από 1η Μαρτίου 2016 έως και τις 15 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αμπελουργίας, τα κονδύλια που προβλέπονται για την αμπελοοινική περίοδο 2016-2017 ανέρχονται στο ποσό των 10.000.000 €, το οποίο η ΔΑΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον αριθμό των αιτημάτων σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, και να ικανοποιήσει αιτήματα με χαμηλή σειρά προτεραιότητας.

Το Γραφείο ενημερώνει, ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, οι ποικιλίες «Ξινόμαυρο» και «Νεγκόσκα», οι οποίες συμμετέχουν στον Π.Ο.Π. Γουμένισσα, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις δράσεις «εκρίζωση-αναφύτευση με άλλη ποικιλία» και «επανεμβολιασμός» για λόγους προστασίας και διαφύλαξης της αμπελουργικής φυσιογνωμίας της Ζώνης.

Ενημερώνει ακόμη ότι η ποικιλία «Τσάπουρνο» μπορεί να ενταχθεί μόνο στο μέτρο της «εκρίζωσης» και της «απώλειας εισοδήματος».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα καλύπτει:

  • την εκρίζωση και προστασία εδάφους- αναφύτευση αμπελιών οινοποιήσιμων ποικιλιών νόμιμα ταξινομημένων στο ίδιο ή σε άλλο αγροτεμάχιο με την ίδια ή άλλη ποικιλία.
  • Φύτευση αμπελώνων σε κατόχους δικαιωμάτων φύτευσης από το Αποθεματικό.
  • Επανεμβολιασμός

Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης (Υποστύλωση, κατασκευή αναβαθμίδων)

Η επιδότηση που θα λάβει ο παραγωγός για κάθε δράση είναι:

  • Εκρίζωση και απώλεια εισοδήματος: 841 ευρώ ανά στρέμμα
  • Φύτευση αμπελώνων: 615 ευρώ ανά στρέμμα
  • Επανεμβολιασμός: 725 ευρώ ανά στρέμμα
  • Υποστύλωση: 390 ευρώ ανά στρέμμα

Έτσι, αναφέρει το Γραφείο Αμπελουργίας, ένα παλιό αμπέλι που εκριζώνεται και ξαναφυτεύεται μαζί με την υποστύλωσή του θα λάβει ενίσχυση ανά στρέμμα, που φτάνει τα 1.846 ευρώ ανά στρέμμα. Ενώ ένα αμπέλι που μόνο φυτεύεται και υποστυλώνεται θα λάβει ενίσχυση 1.005 ευρώ ανά στρέμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: 2341350149, 2341350202