Κτήμα Φούγκα: Επιστροφή στη φύση με επιτυχία

Πως μια παρέα εγκατέλειψε την Αθήνα και κέρδισε το στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής

Κτήμα Φούγκα: Επιστροφή στη φύση με επιτυχία

Επέλεξαν τον φυσικό τρόπο ζωής, την ανθρώπινη επαφή, τους πιο αργούς ρυθμούς επιβίωσης και εγκατέλειψαν την Αθήνα για να το επιτύχουν. Οι αντιξοότητες πολλές, όμως το κοινό όνειρό τους για μια ποιοτική διαβίωση, μακριά από την γκρίζα μεγαλούπολη, τους έδινε δύναμη.

Έξι φίλοι, δεμένοι σαν οικογένεια, «δημιούργησαν», από το τίποτα, τον παράδεισό τους στα ορεινά του νομού Ηλείας, στον οικισμό «Λουκάς», κοντά στο δρυοδάσος της Φολόης και τα κατάφεραν…

Η Καλλιόπη με σπουδές στη γραφιστική, ο Δημήτρης μηχανικός, η Ράνια δικηγόρος, ο Λεωνίδας με σπουδές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο Τάσος με σπουδές ψυχολογίας και συγγραφέας και ο Γιάννης με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και ψυχολογία, απολαμβάνουν καθημερινά τη ζωή στους μέσα στη φύση και δημιουργούν από αυτήν βιολογικό μέλι αρίστης ποιότητας και βραβευμένο διεθνώς.

24 χρόνια τώρα, δεν έχουν μετανιώσει ούτε στιγμή για την απόφαση τους να αφήσουν την επιτυχημένη καριέρα τους και να μεταβούν σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ηλείας.

Το μέλι που παράγουν και εμπορεύονται, τα παράγωγα κυψέλης που διαθέτουν (κερήθρα, βασιλικό πολτό, γύρη), αλλά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που για πρώτη φορά φέτος βγάζουν στην αγορά, έχουν την επωνυμία «Κτήμα Φούγκα». Όπως η λατινική λέξη «fuga» που σημαίνει «φυγή» ή, κατά τον γνωστό μουσικό όρο, αρμονία και ισορροπία. Άκρως επιτυχής ονοματοδοσία, κρίνοντας από τις συνθήκες ζωής τους εκεί. «Για μας, σημαίνει το καινούργιο, που δεν αναιρεί το παλιό, αλλά δένουν μεταξύ τους αρμονικά», λένε οι έξι φίλοι-συνιδιοκτήτες.

Όλα τα προϊόντα τους είναι βιολογικά πιστοποιημένα και φτιαγμένα με τους κανόνες της φύσης και μόνο.

Προσχεδιασμένο… έγκλημα

Κτήμα Φούγκα: Επιστροφή στη φύση με επιτυχίαΤην ομάδα εκπροσώπησε, μιλώντας στην «ΥΧ» η Ράνια Αλεξίου, η οποία ξεκίνησε να μας εξιστορεί την επιστροφή τους στη φύση. Το όνειρο των έξι φίλων άρχισε να σχεδιάζεται από το 1986, ενώ ξεκίνησαν να το πραγματώνουν το 1992 με την αγορά του Κτήματος Φούγκα. «Δεν φύγαμε για λόγους επιβίωσης. Δεν αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την Αθήνα. Θέλαμε έναν άλλο τρόπο ζωής. Και αυτή ήταν η κινητήριος δύναμή μας».

Πριν ακόμα φύγουν από την Αθήνα, έφτιαξαν μια λίστα με το τι μπορούν πλέον να κάνουν για να επιβιώσουν στην καινούργια τους πατρίδα. Αποφάσισαν, λοιπόν, η ζωή τους να έχει επίκεντρο τη γη και να ζήσουν φυσικά.

Στο διάστημα πριν την εγκατάστασή τους ενημερώνονταν διαρκώς, μελετώντας και παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια (μελισσοκομικά, ελαιουργικά κ.λπ.) και έτσι, με την εγκατάσταση, ξεκίνησαν αμέσως να εφαρμόζουν την θεωρία στην πράξη.

Διάφορα πειράματα και μελέτες βοήθησαν να ολοκληρώσουν αυτό που σήμερα μπορούν να παρουσιάζουν σχεδόν τελειοποιημένο.

Ξεκινώντας, εφάρμοσαν βιολογικές-φυσικές μεθόδους, για λόγους συνείδησης και φιλοσοφίας για τη ζωή και όχι γιατί κάποια νομοθεσία το επέβαλε. Εξάλλου, η βιολογική μελισσοκομία, για παράδειγμα, καλύπτεται νομικά στην Ελλάδα μόλις από το 2003, ενώ εκείνοι, ανεξάρτητα από το ότι δεν μπορούσαν να την ονομάσουν «βιολογική μελισσοκομία», την είχαν ξεκινήσει από το 1993.

Αντιμετώπισαν τις δυσκολίες της προσαρμογής. Άλλη ζωή, άλλος τρόπος, άλλο περιβάλλον. «Δεν μπορώ να πω ότι στις αρχές δεν κουραστήκαμε, ούτε ότι δεν τρομάξαμε όταν αρχίσαμε να εξαρτόμαστε από το αν θα βρέξει ή όχι. Ήμασταν όμως πολύ σίγουροι για τι θέλαμε να κάνουμε και ήμασταν από την αρχή πολύ δεμένοι. Ουσιαστικά σαν μια οικογένεια», μας λέει η Ράνια.

Τα αγόρια της παρέας έκαναν σεμινάρια μελισσοκομίας και η ομάδα όλη επιδόθηκε στη μελέτη εγχειριδίων για να είναι έτοιμοι.

Ακόμα και την τοποθεσία για να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα δεν την διάλεξαν τυχαία. Μέσα στο κτήμα, δίπλα σε μια πανέμορφη ρεματιά, γεμάτη από αηδόνια, μια πηγή με κρυστάλλινα νερά δίνει αυτάρκεια νερού, ενώ ένας υδραυλικός κριός (μηχάνημα που λειτουργεί μόνο με την κίνηση των νερών του ποταμού) βοηθάει στην παροχή νερού από το ποτάμι, για την κάλυψη των γεωργικών εργασιών. Η ρευματοδότηση του κτήματος γίνεται με ηλιακές κυψέλες και η χρήση ρεύματος από τη ΔΕΗ είναι σχεδόν μηδαμινή.

Ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του….

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν πολλές, με σημαντικότερη την καταστροφή, λόγω των πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007, μεγάλου τμήματος του κτήματός τους. Όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Ξεκίνησαν πάλι από την αρχή, χτίζοντας ξανά ό,τι είχε γίνει στάχτη.

«Δεν το βάλαμε τότε στα πόδια, σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, και τώρα με την κρίση, πάρα τις όποιες δυσκολίες, συνεχίζουμε να παράγουμε», μας λέει η Ράνια. Έχουν να παλέψουν επίσης και με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών που, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάζουν και την παραγωγή του μελιού. Λόγω των μεταπτώσεων του καιρού, αλλά και της ανθρώπινης κακομεταχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, έχει μειωθεί η παραγωγή μελιού παγκοσμίως.Κτήμα Φούγκα: Επιστροφή στη φύση με επιτυχία

Οι διακρίσεις

Οι κόποι της εξαμελούς ομάδας δεν άργησαν να ανταμειφθούν. Εδώ και αρκετά χρόνια, λαμβάνουν συνεχώς βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ για δύο συνεχόμενες χρονιές, φέτος και πέρυσι, στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Μελιού, BIOLMIEL τα μέλια από Έλατο και βανίλια Ελάτη άνθη έλαβαν χρυσά μετάλλια υψηλής ποιότητας.

Βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση θεωρείται η ποιότητα του μελιού, και για να συμμετέχει κάποιος μελισσοκόμος στον διαγωνισμό, θα πρέπει πρώτα το μέλι να «περάσει» από ποιοτική ανάλυση, από γευστικές δοκιμασίες, αλλά και από αξιολόγηση της συσκευασίας.

Νικολέτα Τζώρτζη