Νόμος Αποκατάστασης της Φύσης – Το Συμβούλιο της ΕΕ δίνει το πράσινο φως

21/06/2024
2' διάβασμα
nomos-apokatastasis-tis-fysis-to-symvoulio-tis-ee-dinei-to-prasino-fos-316634

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε πριν μερικές ημέρες επίσημα τον -πρώτο στο είδος του- κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης. Ο νόμος αυτός αποσκοπεί στη θέσπιση μέτρων για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Μάλιστα, θέτει συγκεκριμένους, νομικά δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε καθένα από τα απαριθμούμενα οικοσυστήματα -από τα χερσαία έως τα θαλάσσια, τα γλυκά ύδατα και τα αστικά οικοσυστήματα.

Ο κανονισμός αποσκοπεί στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ενώ θα βοηθήσει την ΕΕ να εκπληρώσει τις διεθνείς περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή φύση.

Copa – Cogeca: Ο νόμος περνάει, αλλά τα αδιέξοδα εφαρμογής του παραμένουν

Σε Δελτίο Τύπου της η Copa – Cogeca αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ψήφισε για την έγκριση του Νόμου με τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία, η οποία καθορίστηκε από τις μεμονωμένες φωνές των υπουργών και όχι από τις θέσεις των εθνικών κυβερνήσεων, ενώ δεν παραλείπει να προβλέψει ότι θα προκαλέσει νομικές μάχες σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Από την αρχή, ο φάκελος αυτός ήταν αμφιλεγόμενος με πλήρη απόρριψη από τις Επιτροπές Αλιείας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδοχικά- καθώς και με θέση Γενικής Προσέγγισης, όπου η χώρα της Προεδρίας που τον συνέταξε, ψήφισε υπέρ της απόρριψης.

Πέρα από την πολιτική ρητορική, το ζήτημα της έλλειψης σαφούς και συνεπούς χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ παραμένει αναπάντητο, γεγονός που εξηγεί, εν μέρει, τη μεγάλη αμηχανία και τη βιασύνη που περιβάλλει τον εν λόγω νόμο. Από αυτή την άποψη, χάσαμε σήμερα το πρωί τη μοναδική ευκαιρία να καταστήσουμε το κείμενο αυτό εφαρμόσιμο και αποδεκτό στην πράξη. Μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε να είχε κάνει τον νόμο αυτό πιο ρεαλιστικό!», γράφει η ανακοίνωση.

Στο Δελτίο Τύπου, η Copa – Cogeca τονίζει επίσης ότι λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες η γεωργία έπαιξε σημαντικό ρόλο, αυτός ο νόμος θα είναι το πρώτο σημάδι για τους αγρότες σχετικά με τις προθέσεις των εθνικών τους κυβερνήσεων και της επόμενης Επιτροπής.

ΓΡΑΦΕΙ: