Λεμόνι: Aυξημένη ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές

Οι τιμές μέχρι και σήμερα διαμορφώνονται στα 40 - 50 λεπτά το κιλό

Λεμόνι:Αυξημένη ζήτηση και Τιμές

Με θετικό πρόσημο συνεχίζεται η συγκομιδή λεμονιών (ολοκληρώνεται αρχές Ιουνίου), με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μια εξαιρετική χρονιά για την εμπορία του συγκεκριμένου προϊόντος. Όπως μας εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, οι ζημιές που προκλήθηκαν στις αρχές τους έτους στην παραγωγή της Τουρκίας από τον παγετό, βοήθησαν τη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων.

Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Δωρής, μέλος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, μας αναφέρει: «Μετά τον Γενάρη, που καταστράφηκε μεγάλο μέρος της τουρκικής παραγωγής, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από όλες τις βαλκανικές χώρες για ελληνικό λεμόνι. Οι τιμές μέχρι και σήμερα διαμορφώνονται στα 40 – 50 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της INCOFRUIT – HELLAS, τονίζει στην «ΥΧ»: «Η παραγωγή λεμονιών δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των αναγκών της εγχώριας κατανάλωσης και τα κενά της καλύπτονται από εισαγωγές που ναι μεν μειώνονται λόγω υποκατανάλωσης, τα τελευταία χρόνια ανερχόμενες σε 21-23 χιλιάδες τόνους π.χ. το 2014 από Αργεντινή 6.294, Ιταλία 4.157, Τουρκία 3.763 επί συνόλου 20.906 τόνων».

Η παραγωγή λεμονιών δεν επαρκεί για τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης

Οι ποικιλίες

Στην Ελλάδα, η κυριότερη ποικιλία είναι η Μαγληνή, η οποία έχει πολλές ομοιότητες με την ιταλική ποικιλία Femminelo. Η ελληνική ποικιλία είναι αρκετά παραγωγική αλλά ευαίσθητη στην κορυφοξήρα. Ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους, με λείο και λεπτό φλοιό και ωριμάζει νωρίς το φθινόπωρο. Θεωρείται ότι είναι καλή ποικιλία και αποτελεί τη βάση της λεμονοπαραγωγής της χώρας, αφού αποτελεί το 55% της συνολικής παραγωγής. Ακολουθεί, σε όγκο παραγωγής, η Καρυστινή, ποικιλία χωρίς αγκάθια και με μέτρια ανθεκτικότητα στην κορυφοξήρα. Τώρα τελευταία διαδίδεται και η Αδαμοπούλου, που έχει ομοιότητες με τη ποικιλία Libson.

Χρήστος Διαμαντόπουλος