Λιαστή ντομάτα: Από την Ιταλία στην Ελλάδα

Η ιστορία της και τα χειροποίητα προϊόντα από τη Βέροια

Λιαστή ντομάτα: Από την Ιταλία στην Ελλάδα

Ο Κ. Κατσίκας διατείνεται πως είναι ο πρώτος επιχειρηματίας που έφερε τη λιαστή ντομάτα στην Ελλάδα. Η ιστορία του ξεκινά πριν από 22 χρόνια, όταν ο ίδιος ζούσε στη Φλωρεντία και σε ένα ταξίδι του στα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας αναζήτησε γνήσια λιαστή τομάτα. Τη βρήκε φτιαγμένη με τον παραδοσιακό τρόπο και αποφάσισε να τη φέρει και στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, στο τελωνείο της Ηγουμενίτσας δεν γνώριζαν τι ήταν το προϊόν και, θεωρώντας το ναρκωτικό, τον συνέλαβαν και τον κράτησαν για ένα βράδυ στα κρατητήρια.

«Για καλή μου τύχη», αναφέρει γελώντας, «πέρασε η μητέρα ενός τελωνειακού που ήξερε ότι ήταν αποξηραμένη ντομάτα κι έτσι με πίστεψαν και με οδήγησαν με περιπολικά στον Πειραιά για χημικές αναλύσεις του προϊόντος». Σήμερα, αρκετά χρόνια αργότερα, στο αγρόκτημά του στην Αλεξάνδρεια, εκτός από τη δική του καλλιέργεια ντομάτας και τη λιαστή, την οποία ψήνει στον ήλιο και όχι σε φούρνο, έχει και άλλους κωδικούς, όπως χειροποίητη μουστάρδα, ψητή μελιτζάνα στη χόβολη, πατατοσαλάτα με καυτερή, ελληνικό πέστο και χούμους που το προτιμούν οι Ανατολικοί, όπως ο ίδιος λέει. Στους πειραματισμούς του συγκαταλέγονται και τα γλυκά κουταλιού από σπαράγγι, φασόλια, ρεβίθια και μπάμιες, προϊόντα αρκετά πρωτοποριακά σε γεύση, που, όμως, δεν «περπάτησαν» στην ελληνική αγορά.

Στα χειροποίητα προϊόντα του, με την ονομασία Ανθός Βερρόης, πρόκειται να προστεθεί σύντομα και η σούπα κακαβιάς. Τα προϊόντα, εκτός από την Ελλάδα, βρίσκονται σε ράφια της ιταλικής και της βουλγαρικής αγοράς.