Μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (φωτο&βιντεο)

Αμέσως μετά τα εγκαίνια που πραγματοποίησαν οι αγρότες έξω από την Agrotica στην πλατεία ΧΑΝΘ, αποφασίστηκε να μπουν στον χώρο της έκθεσης ειρηνικά (χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο). Επίσης στις 19.30 οι Συντονιστικές επιτροπές αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων θα έχουν κλείσει ειδική αίθουσα προκειμένου να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων τους. 

Να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου έχουν προγραμματιστεί για τις 19.00. Στην συγκέντρωση υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 20.000 άτομα (η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια).

Με ενότητα, παλμό και δυναμική, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς απ’ όλη την Ελλάδα έχουν «πλημμυρίσει» τη Θεσσαλονίκη. Μαζί τους, παραγωγοί λαϊκών αγορών και ανθοκόμοι. Η συμμετοχή είναι μαζική, αυτή την ώρα στην πλατεία ΧΑΝΘ, ενώ συνεχώς καταφθάνει κόσμος στη συγκέντρωση. Μάλιστα, από λεπτό σε λεπτό φθάνουν στη συμπρωτεύουσα και άλλα 20 λεωφορεία. «Είμαστε όλοι εδώ, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη» επισημαίνει ο αγροτικός κόσμος, και καλεί για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό να αποσύρει τα μέτρα, και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. 

Οι δρόμοι έξω από τον χώρο της Helexpo έχουν κλείσει από τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ έξω από την έκθεση οι αγρότες έχουν παρατάξει και τρακτέρ.

Στην πλατεία είναι τοποθετημένη μια εξέδρα, όπου εκπρόσωποι των φορέων που διοργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο απευθύνουν χαιρετισμό προς τον συγκεντρωμένο κόσμο.

“Τα εγκαίνια της έκθεσης τα κάνουμε εμείς” 

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Συντονιστική Επιτροπής, για να καλωσορίσει αρχικά τους συμμετέχοντες, και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα την έκθεση την εγκαινιάζουμε εμείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Θα νικήσουμε, δεν κάνουμε πίσω». Επίσης, έχουν μιλήσει, μεταξύ άλλων, από την Κρήτη οι Πρίαμος Ιερωνυμάκης και Μ. Μαλλιωτάκης, ο Τάκης Πεβερέτος πρόεδρος του ΣΕΚ, ο Δημήτρης Καμπούρης πρόεδρος ΠΕΚ κα.