Μειωμένη η παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου το 2015

Η παραγωγή προσέγγισε τους 300.000 τόνους συνολικά για κάθε χρήση

Μέτρα στήριξης για το ροδάκινο εξήγγειλε ο Αποστόλου από την Βέροια

Μειωμένη κατά 125.000 τόνους σε σχέση με το 2014 ήταν το 2015 η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), η παραγωγή προσέγγισε τους 300.000 τόνους συνολικά για κάθε χρήση, έναντι 425.000 τόνων την προηγούμενη χρονιά, ενώ η ποιότητά της χαρακτηρίζεται ως «μέτρια».

Επιπλέον, σημειώνει:

  • Μεγάλη ποσότητα ροδάκινων μαζεύτηκαν άγουρα-πράσινα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάσουν ποσότητα-κιλά. Ακόμη χειρότερα, όμως, τα πράσινα ροδάκινα υποβαθμίζουν την ποιότητα της κομπόστας και είναι ουσιαστικά αδύνατον να γίνουν χυμός. Έτσι, καταστρέφεται η καλή εικόνα του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά και μειώνονται οι πωλήσεις.
  • Η τροφοδοσία των εργοστασίων έγινε ικανοποιητικά στην περίοδο της ποικιλίας KATERINA ενώ ήταν προβληματική στην συνέχεια, στις ANDROSS, EVERTS κ.λπ.
  • Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, αλλά και από την καθημερινή παρατήρηση, προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια, και κυρίως το 2013 και 2014, φυτεύτηκαν μεγάλες εκτάσεις με συμπύρηνα ροδάκινα. Η τάση αυτή φαίνεται να ενισχύεται ακόμη περισσότερο φέτος, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποικιλία Katerina.

Προοπτικές

Σύμφωνα με τους μεταποιητές, οι υφιστάμενες καλλιέργειες, αλλά και οι μεγάλες νέες φυτεύσεις, αναμένεται να δώσουν τις αμέσως επόμενες χρονιές παραγωγή μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να μεταποιηθεί και να διατεθεί με επιτυχία στην παγκόσμια αγορά, εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΕ καλεί τους παραγωγούς που προτίθενται να φυτέψουν συμπύρηνα ροδάκινα να έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με τις Ομάδες Παραγωγών και τις βιομηχανίες.