Μυρωδάτη και επικερδής η ρίγανη Μαυρούδας

Μυρωδάτη και επικερδής η ρίγανη Μαυρούδας

Από τα πιο φημισμένα αρωματικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ρίγανη, που καλλιεργείται στην περιοχή της Μαυρούδας του Δήμου Βόλβης.

Πρόκειται για ένα φυτό που έχει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς, πέρα από τη βιομηχανία τροφίμων, χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, στην αρωματοποιία για την παρασκευή αιθέριων ελαίων, αλλά και ως συμπλήρωμα ζωοτροφών.

Για τη Μαυρούδα, η ρίγανη αποτελεί την κύρια καλλιέργεια της περιοχής, με εκτάσεις που ξεπερνούν τα 3.500 στρέμματα. Αυτό αποτελεί μοναδικότητα, αφού δεν υπάρχει άλλος οικισμός που να καλλιεργεί σε τέτοια έκταση ρίγανη βουνού, τονίζει ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μαυρούδας, Κ. Χαριτωνίδης, και επισημαίνει πως το πλεονέκτημα της περιοχής είναι το κλίμα που ευνοεί την ποιότητα.

Η καλλιέργεια της ρίγανης θεωρείται επικερδής, ενώ η οικονομική απόδοση αυξάνεται, όταν η φυτεία είναι βιολογική. Από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους παραγωγούς στην περιοχή είναι ο Ε. Καρατζάς, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 300 στρέμματα, με ετήσια παραγωγή 35 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της διατίθεται προς εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Όπως ο ίδιος αναφέρει, παρά την κρίση που αντιμετώπισε η καλλιέργεια τα προηγούμενα χρόνια, τα τελευταία τέσσερα με πέντε έτη η ζήτηση του προϊόντος έχει εκτοξευτεί. Για τη νέα περίοδο, οι παραγωγοί της Μαυρούδας αισιοδοξούν, καθώς μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες εξελίσσονται ομαλά.

Αφροδίτη Χρυσοχόου