Ξανά στο τραπέζι η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα

Σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Ξανά στο τραπέζι η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα

Σχέδιο για την καθιέρωση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία δεν αποκλείεται να ενταχθούν και τα αγροτικά εισοδήματα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Μιλώντας στο Real FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις και ότι το επιτελείο του επεξεργάζεται, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, διάφορα σενάρια.

Το σχέδιο αφορά τα εισοδήματα του 2016 και προβλέπει μια ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδήματα από ενοίκια, πιθανότατα όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» και ενδεχομένους τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Περιλαμβάνει ένα αφορολόγητο όριο της τάξης των 9.000-1.000 ευρώ και περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια ώστε τα βάρη να μεταφέρονται στα υψηλότερα στρώματα. Από την ενιαία κλίμακα θα εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ αυτών και οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.

Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει θα γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό και το σενάριο για κλιμακωτή φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων (αφορολόγητο όριο και διαφορετικοί συντελεστές για κατ’ επάγγελμα αγρότες και ετεροεπαγγελματίες) αντί για την οριζόντια αύξηση από το 13% στο 20% (26% από το 2017) που προβλέπει το μνημόνιο.

Γιάννης Τσατσάκης