Οι λαϊκές αγορές αλληλέγγυες στις ευπαθείς ομάδες

Συμμετέχουν σε δράσεις φορέων για τη συλλογή τροφίμων αλλά δρουν και αυτόνομα

Με καθημερινές δράσεις, οι άνθρωποι που συνθέτουν τις λαϊκές αγορές και μοχθούν δίπλα σε όλους εκείνους που πλήττονται από την οικονομική κρίση, προσπαθούν να στηρίξουν όσο περισσότερους συνανθρώπους έχουν ανάγκη. Κομμάτι και οι ίδιοι της κοινωνίας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες που διαμορφώνονται, δηλώνουν «παρών».

Οι Παραγωγοί Πωλητές λαϊκών αγορών, σε πολλές περιοχές της χώρας, ανταποκρίνονται αδιάλειπτα σε αιτήματα που δέχονται για χορηγίες από Δήμους, οργανισμούς, ΜΚΟ, Εκκλησίες, κοινωνικά παντοπωλεία, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία, μεμονωμένες οικογένειες.

Αυτές τις μέρες, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών συμμετέχει σε δράσεις φορέων για τη συλλογή τροφίμων από όλες τις λαϊκές και τη διανομή τους σε ευπαθείς ομάδες. Πέρα, όμως, από αυτό, μετά τη λήξη των λαϊκών, το μεσημέρι, ο κάθε παραγωγός πωλητής τοποθετεί προϊόντα σε σακούλες και τις τοποθετεί στην άκρη του πεζοδρομίου, ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη.

Μόνο ενδεικτικά – καθώς δράσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλη τη χώρα – αναφέρουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκαν, από τη λαϊκή της Πετρούπολης, τρόφιμα, μαζί με άλλα είδη πρώτης ανάγκης, που διανεμήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην πλατεία Βαρβακείου από πρωτοβουλία ομάδας αλληλεγγύης.

Παράλληλα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, δήλωσε ενεργή παρουσία δίπλα στους απλήρωτους εργαζομένους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, παραδίδοντας ποσότητες κηπευτικών.

Αντίστοιχα, η Β’ Λαϊκή Πειραιά συλλέγει σε συστηματική βάση τρόφιμα, περίπου κάθε δυο εβδομάδες, για το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ, εδώ και έναν μήνα, συλλέγονται τρόφιμα από τη σαββατιάτικη λαϊκή, από παραγωγούς και εμπόρους, τα οποία παραλαμβάνονται από τη Μητρόπολη για να διανεμηθούν.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Π. Μόσχος, σημείωσε: «Σκοπός μας είναι να απαλύνουμε όσο είναι δυνατόν τον πόνο των συνανθρώπων μας που βρέθηκαν σ’ αυτή τη δύσκολη θέση και να καταδείξουμε το κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι λαϊκές αγορές, γεγονός που αναγνωρίζουν τόσοι οι εκπρόσωποι της πολιτείας, όσο και οι συγκινητικές ευχαριστήριες επιστολές που λαμβάνουμε καθημερινά».