ΟΣΔΕ 2016: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Σε άρθρο του στην «ΥΧ» ο Γιάννης Π. Κουφουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αναφέρεται στην καθυστέρηση έναρξης υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2016 τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η διαδικασία πιστοποίησης νέων φορέων έγινε με έναν τρόπο που δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά και σίγουρα δεν είναι ο πλέον μελετημένος».

Εκδόθηκαν τα οριστικά δικαιώματα.  Άνοιξε το ΟΣΔΕ

Φτάσαμε 1η Απρίλη και όσο και αν ακούγεται ψέμα, δεν είναι. Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Τον καλύτερό μας εαυτό αν προτάξουμε όλοι, οι συνέπειες αυτής της καθυστέρησης σίγουρα θα αφήσουν πληγές. Το πόσο μεγάλες και σε ποιους, μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα δεν θα πρέπει να πληγούν οι παραγωγοί, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και να λάβουν την επιδότηση που τους αντιστοιχεί. Σίγουρα, επίσης, δεν θα πρέπει να πληγούν οι πιστοποιημένοι φορείς, που σε τριάντα μέρες καλούνται να κάνουν δουλειά πέντε μηνών. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι τόσο οι μεν, όσο και οι δε, θα υποστούν το πλήγμα της αργοπορίας των υπαίτιων της καθυστέρησης.

Ο φόβος μου δεν στηρίζεται σε εικασίες, αλλά σε νούμερα. Το έργο της συλλογής των αιτήσεων είναι σταθερό και δεδομένο. Το κόστος λειτουργίας των φορέων, επίσης. Το κόστος σε αυξημένες ανάγκες για εποχιακό δυναμικό αυξάνεται ραγδαία όσο μειώνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου. Το διαχειριστικό κόστος του έργου, επίσης αυξάνεται γεωμετρικά με την αύξηση των πιστοποιημένων φορέων. Είναι λοιπόν σαφές, ότι οι πιστοποιημένοι φορείς θα έχουν φέτος αυξημένο κόστος, μέρος του οποίου θα πρέπει να μετακυλήσουν στους παραγωγούς για μπορέσουν να επιβιώσουν. Όσο και αν δεν θέλουν να το καταλάβουν κάποιοι, πάνω από 150 φορείς δεν χωράνε στο έργο. Φορείς με λιγότερες από 5.000 αιτήσεις δεν είναι βιώσιμοι, αν λειτουργούν σωστά, όπως αρμόζει στο έργο και τη σοβαρότητά του.

Πιστοποίηση

Αυτό δεν είναι μακριά από τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της κυβέρνησης. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μέχρι 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους. Η πίτα είναι σταθερή και δεν αυξάνει. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν περισσότερα ανταγωνιστικά σχήματα από αυτά τα οποία αντέχει η κάθε αγορά, είναι αναγκασμένα να προβούν σε έκτροπες ενέργειες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο φτάσαμε και το έργο του ΟΣΔΕ.

Η διαδικασία πιστοποίησης νέων φορέων έγινε με έναν τρόπο που δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά και σίγουρα δεν είναι ο πλέον μελετημένος. Η πιστοποίηση νέων φορέων θα πρέπει να έπεται της αξιολόγησης των υφιστάμενων. Η πιστοποίηση νέων φορέων θα πρέπει να στηρίζεται σε τεκμηριωμένες ανάγκες του ΟΣΔΕ. Την πιστοποίηση νέων φορέων θα πρέπει να ακολουθεί η εκπαίδευση αυτών στο πληροφοριακό σύστημα του έργου και τόσα άλλα. Με επιστολές μας, τόσο στην πολιτειακή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όσο και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουμε επισημάνει τα παραπάνω, αλλά, δυστυχώς, δείχνουν να μην μπορούν ή απλώς να μην θέλουν να τα κατανοήσουν.

Φτάσαμε αισίως, λοιπόν, σε ένα σχήμα με 260 φορείς. Αυτό δημιουργεί νέες ανάγκες και αρκετές ανθρωποώρες υποστήριξης, τόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα πρέπει να κάνει ελέγχους σε όλους τους φορείς, όσο και για τον φορέα συντονισμού, που θα πρέπει αφενός να αυξήσει αρκετά τις διαδικτυακές υποδομές, ώστε το σύστημα να υποστηρίζει τουλάχιστον 4.000 ταυτόχρονες συνδέσεις και αφετέρου να διενεργεί πολύ περισσότερους διασταυρωτικούς ελέγχους. Για μια ακόμη φορά, πρέπει να επισημανθεί ότι το κόστος αυξάνεται και δεν μειώνεται.

του Γιάννη Π. Κουφουδάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε

 

του Γιάννη Π. Κουφουδάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί