Παράταση ΟΣΔΕ, οπωροκηπευτικά και επενδύσεις

Τι είπαν Χόγκαν και Κατάινεν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Τρίτης

Παράταση ΟΣΔΕ, οπωροκηπευτικά και επενδύσεις

«Σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες» θα αποφασίσει σχετικά με την παράταση του ΟΣΔΕ ο επίτροπος Γεωργίας, σύμφωνα με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών της 11ης Απριλίου και σε συνέχεια γραπτού αιτήματος της Πολωνίας για αναβολή της προθεσμίας κατά ένα μήνα, όπως έγινε πέρυσι.

Το αίτημα της Πολωνίας υποστηρίχθηκε από Γαλλία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βουλγαρία και Ελλάδα, με τη Γερμανία να δηλώνει σύμφωνη, εφόσον η παράταση έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Η Επιτροπή εξετάζει τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην επέκταση των έκτακτων μέτρων για τα οπωροκηπευτικά πέραν της 30ης Ιουνίου 2016

Όπως ανέφερε ο επίτροπος, απευθυνόμενους στους υπουργούς Γεωργίας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, «το 2015 ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της μεταρρύθμισης και πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες, οι οποίες δικαιολόγησαν την παράταση που χορηγήθηκε πέρσι». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του 2015 άσκησαν πιέσεις στα κράτη-μέλη για την ολοκλήρωση των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, με αποτέλεσμα να χορηγηθούν περαιτέρω παρεκκλίσεις, όσον αφορά στις προκαταβολές το περασμένο φθινόπωρο. Λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο από την προηγούμενη παράταση της προθεσμίας, θα χρειαστεί να μελετήσω περαιτέρω το αίτημα για την αναγκαιότητα χορήγησης παρόμοιας παράτασης κατά το τρέχον έτος», κατέληξε ο επίτροπος.

Ενημέρωση

Όσον αφορά στον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες περιόρισαν την παραγωγή και σε γενικές γραμμές στήριξαν τις τιμές, ανέφερε ο επίτροπος. Οι τιμές σε μήλα και αχλάδια παραμένουν σταθερές, αν και τα υψηλά επίπεδα των αποθεμάτων επηρεάζουν αρνητικά την αγορά ορισμένων κρατών-μελών, ενώ οι τιμές των εσπεριδοειδών είναι πάνω από τα επίπεδα της σεζόν και οι τιμές της τομάτας έχουν ανακάμψει σταδιακά από τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο όγκος των εμπορευμάτων που εξάγονταν προς τη Ρωσία πριν από την απαγόρευση ήταν πολύ υψηλός, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην αγορά, παραδέχτηκε ο Χόγκαν.

Επί του παρόντος, η Επιτροπή εξετάζει τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην επέκταση των έκτακτων μέτρων πέραν της 30ης Ιουνίου 2016. «Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται πιθανές βελτιώσεις στη λειτουργία του συστήματος απόσυρσης για τα οπωροκηπευτικά, ανάλογα με την περίπτωση», ανέφερε ο Επίτροπος.

Με παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών της περασμένης Τρίτης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάϊνεν, τόνισε ότι απαιτούνται συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιστραφεί η πτωτική τάση των επενδύσεων στον γεωργικό τομέα της ΕΕ και αναφέρθηκε σε έξι γεωργικά έργα που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). «Σήμερα, η αγροτεχνολογία αποτελεί έναν δυναμικό οικονομικό τομέα για την ΕΕ με αυξανόμενες εξαγωγικές δυνατότητες», τόνισε ο Κατάινεν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης υστερεί έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών, ιδίως στις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις».

“ΥΧ”