Με καλή παραγωγή, αλλά χαμηλές τιμές φέτος το πορτοκάλι

Από τα 20-30 λεπτά/κιλό πέρσι, αυτή τη χρονιά έπεσαν στα 10 με 13 λεπτά/κιλό

Με καλή παραγωγή, αλλά χαμηλές τιμές φέτος το πορτοκάλι

Ακόμα μία δύσκολη χρονιά διανύουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί, αφού οι τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», παρά την καλή παραγωγή (ποιοτικά και ποσοτικά), η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι τιμές να πιέζονται χαμηλά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, οι χαμηλές τιμές, εκτός από την υπερπροσφορά πορτοκαλιών, έχουν να κάνουν και με τον ανταγωνισμό.

«Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί πρέπει να οργανωθούν. Να βελτιώσουν την εικόνα τους οι Ομάδες Παραγωγών, οι συνεταιρισμοί και οι εξαγωγικές εταιρείες, ώστε να ήμαστε ανταγωνιστικοί», αναφέρει ο Π. Μπλέτας. Όπως ο ίδιος προσθέτει, «οι τιμές κυμαίνονται στα 10 με 13 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο οι τιμές διαμορφώνονταν στα 20-30 λεπτά/κιλό. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες ποσότητες που πουλήθηκαν σε καλύτερες τιμές (17-20 λεπτά το κιλό), αλλά ήταν πολύ μικρές και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της παραγωγής».

Τιμές κάτω του κόστους

Από την πλευρά του, ο παραγωγός και ταμίας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παναγιώτης Δωρής, αναφέρει στην «ΥΧ» για τη φετινή χρονιά: «Έχουμε ικανοποιητική παραγωγή, αλλά λόγω μειωμένης ζήτησης οι τιμές είναι χαμηλές. Επιπλέον,  αυτές οφείλονται και στην ανυπαρξία του κράτους, αλλά και των αντιαγροτικών πολιτικών όλα αυτά τα χρόνια. Με τις τιμές να μην ξεπερνούν τα 17 λεπτά το κιλό, οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος ούτε και τα έξοδά τους.

Χρήστος Διαμαντόπουλος