ΠΕΝΑ: Η Πολιτεία διώχνει τους νέους από τον πρωτογενή τομέα

Τα αιτήματά της ΠΕΝΑ στο Υπουργείο Αγροτικης Αναπτυξης

ΠΕΝΑ: Η Πολιτεία διώχνει τους νέους από τον πρωτογενή τομέα
Από την πρόσφατη συνάντηση της ΠΕΝΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Οι νέοι αγρότες, που αποτελούν το μέλλον της γεωργίας και έχουν απίστευτες δυνατότητες να παράγουν τα καλύτερα προϊόντα, έχουν τεθεί ουσιαστικά στο περιθώριο. Αντί να δίνονται κίνητρα, ώστε να εισέλθουν όλο και περισσότεροι νέοι στο γεωργικό επάγγελμα και να φροντίζουν την εύρυθμη λειτουργία των ήδη δραστηριοποιούμενων αγροτών, η πολιτεία δημιουργεί συνεχώς εμπόδια και προσχώματα, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα». Αυτό τονίζει η ΠΕΝΑ στο ψήφισμα που κατέθεσε το προεδρείο τους στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στις 21 Απριλίου.

Πρότερα θέματα που απασχολούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου

  1. Η αναγκαιότητα για μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στο 7% και, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος με μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους επαγγελματίες αγρότες. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση.
  2. Η εφαρμογή από τον ΕΛΓΑ έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ετήσιου χρονοδιαγράμματος για την καταβολή των ενισχύσεων-αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ.
  3. Η καταγραφή και βελτίωση των βοσκότοπων. Έτσι, θα προγραμματιστεί με ορθολογικό τρόπο η κτηνοτροφία και θα αδειοδοτηθούν ευκολότερα οι υπάρχουσες κτηνοτροφικές μονάδες από την ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ. Η βελτίωση των βοσκότοπων θα ωφελήσει άμεσα τους κτηνοτρόφους, αυξάνοντας την κτηνοτροφική τους παραγωγή, μειώνοντας το κόστος τους.
  4. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Η γραφειοκρατία «πνίγει» τις αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς οι αγρότες αφιερώνουν σημαντικό χρόνο σε περιττές διαδικασίες και όχι στις ουσιαστικές εργασίες τους.
  5. Η εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, που θα επιτευχθεί με μικρές Ομάδες Παραγωγών ανά δήμο και ανά νομό για κάθε προϊόν.

Τα αιτήματα για τους νέους

Η ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) κατέθεσε τα αιτήματά της στην πολιτεία, με σκοπό στη συνέχεια να προβάλλει τα προβλήματα που ταλανίζουν αποκλειστικά τους νέους αγρότες.
Στο ψήφισμα που κατέθεσαν αναφέρουν ότι:

  1. Πρέπει να γίνει αναδιανομή δικαιωμάτων με αξιοκρατικά κριτήρια και με στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι για να οριστούν θα πρέπει το γεωργικό εισόδημά τους να είναι μεγαλύτερο από το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους.
  2. Είναι αναγκαίο να αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των χρημάτων που προέρχονται από τον Πυλώνα 2 για την ένταξη νέων αγροτών και τα σχέδια βελτίωσης. Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν δεν έγινε σωστά, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να περιμένουν τα χρήματά τους από το 2012. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η βιολογική γεωργία και η κτηνοτροφία.
  3. Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας πρέπει να ενισχύσει τους νέους, ώστε να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους και να καλλιεργήσουν. Η Κάρτα του Αγρότη δεν ικανοποιεί τους νέους αγρότες, που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις.
  4. Είναι αναγκαία η συνεπής παρακολούθηση των εξελίξεων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της έκδοσης βεβαιώσεων για διάφορα προγράμματα και δράσεις των νέων αγροτών, καθώς θα αυξηθούν τα έσοδα των τοπικών ΕΝΑ.

Το βλέμμα στο ΠΑΑ

Τα αιτήματα που αφορούν τους νέους δεν σταματούν εδώ, καθώς στο ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΕΝΑ αναφέρεται επιπλέον ότι:

  1. Είναι απαραίτητο να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Το νέο ΠΑΑ είναι αναγκαίο να απορροφηθεί άμεσα, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα η νέα καλλιεργητική περίοδος, να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθούν τα εισοδήματα των αγροτών και να ενισχυθεί η εθνική οικονομία. Οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να δοθούν με αυστηρά κριτήρια στους πραγματικά νέους αγρότες. Όπως επισημαίνουν, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, όλη την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος και να υπάρχει άμεση απάντηση, αν εγκρίνονται ή όχι οι προτάσεις τους.
  2. Είναι σημαντική η άμεση διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τις άδειες για τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Η έλλειψη της άδειας λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις νέων αγροτών λόγω του νομοθετικού πλαισίου και της γραφειοκρατίας οδηγεί σε απεντάξεις από τα προγράμματα και επιστροφή χρημάτων.
  3. Είναι σημαντικό να χρηματοδοτηθεί η συμμετοχή της ΠΕΝΑ στη CEJA, προκειμένου να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό προφίλ της ΠΕΝΑ, ώστε να υπάρχει δυναμική παρουσία των νέων αγροτών στο εξωτερικό.
  • Χριστίνα Καραβοκύρη