Πιερία: Ανοίγει ο δρόμος για τις υδατοκαλλιέργειες

Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, χρονοβόρες διαδικασίες και σειρά άλλων εμπλοκών, η οργανωμένη οριοθέτηση και χωροθέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην Πιερία αναμένεται να έχει αίσιο τέλος στους πρώτους μήνες του 2016.

Με τη γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, την κατάθεση στο ΥΠΕΚΑ και από εκεί στο ΣΤΕ, οι διαδικασίες για την έγκριση της ΠΟΑΥ (Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Πιερίας μπαίνουν στην τελική ευθεία. Ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα, Κων/νος Κουτούπας, τονίζει ότι εδώ και χρόνια οι μυδοπαραγωγοί αναμένουν την εξέλιξη αυτή, η οποία θα ρυμοτομεί θαλάσσια την κάθε μονάδα, ενώ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα του προϊόντος που είναι πανευρωπαϊκά γνωστό.

Η περιοχή του Μακρυγιάλου, που χωρίζεται σε τρεις ζώνες, Αθερίδας, Μακρυγιάλου και Μεθώνης, αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο παραγωγής μυδιών στην Ελλάδα. Δραστηριοποιούνται 100 μυδοπαραγωγοί, ενώ παράγει ετησίως 10.000-12.000 τόνους μύδια. Το 95% της παραγωγής εξάγεται προς τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.