Ποδοκομία Αγελάδων

Βιολογική Κτηνοτροφία: Δεν θα υπερβαίνει τα 45 ευρώ/στρ. η ενίσχυση του μέτρου

Η καλή υγεία από τα άκρα φαίνεται. Κι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το… «πεντικιούρ» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τεχνικές φροντίδας των αγελάδων, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η ποδοκομία – όπως είναι η ελληνική ορολογία – είναι το βασικό μέτρο προστασίας των αγελάδων από τις χωλότητες, τρίτη αιτία απομάκρυνσής τους από την εκτροφή, μετά την αναπαραγωγή και τις μαστίτιδες.

Δυστυχώς, στη χώρα μας ελάχιστοι είναι εκείνοι που ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο. Ανάμεσά τους, ο κτηνίατρος Βασίλης Ζαφειράκης, ο οποίος συνεργάζεται με κάποιες από τις μεγάλες μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κάνοντας κυρίως θεραπευτική ποδοκομία και συνολική διαχείριση του προβλήματος των χωλοτήτων.

Γιατί, όμως, η ποδοκομία των αγελάδων δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας; «Δεν υπάρχει καμία μορφή εκπαίδευσης, γενικότερα στη διαχείριση των χωλοτήτων στις αγελάδες. Η ποδοκομία δεν διδάσκεται στις κτηνιατρικές σχολές στην Ελλάδα ούτε καν υπό τη μορφή ενός σεμιναρίου στους φοιτητές κατεύθυνσης» εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαφειράκης.

Στη Δυτική Ευρώπη η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Πραγματοποιούνται σεμινάρια ποδοκομίας σε επίπεδο αρχαρίων και προχωρημένων, εξετάσεις και διπλώματα για κάθε επίπεδο.

Ευρωπαϊκή πρακτική

Ο ελληνικής καταγωγής Σωτήρης Καρβουντζής, διεθυντής του Shepton Vets στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένας εκ των έξι κτηνιάτρων της χώρας του που κατέχουν το αναγνωρισμένο πτυχίο στην ποδοκομία των αγελάδων “Dutch Diploma in Cattle Footcare”.

«Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κτηνίατροι συνεργαζόμαστε στενά τόσο με τους επαγγελματίες στην ποδοκομία όσο και με τους κτηνοτρόφους, με θετικά αποτελέσματα, καθώς μειώνεται ο αριθμός των αγελάδων που πάσχουν από κάποια μορφή χωλότητας, και έτσι έχουμε περισσότερες υγιείς αγελάδες αλλά και κερδοφόρες μονάδες». Ενδεικτικό είναι ότι χωλότητα παρουσιάζει κατά μέσο όρο το 20 με 22% των αγελάδων, δηλαδή μία στις πέντε, όταν πριν από τέσσερα χρόνια το ποσοστό κυμαινόταν στο 33%, δηλαδή μία στις τρεις. «Ο ρόλος μας εστιάζεται κυρίως στην επίβλεψη των συνθηκών σταβλισμού και διαχείρισης, στον έλεγχο των αγελάδων, και εν συνεχεία σε συνεργασία με τον κτηνοτρόφο και τον επαγγελματία στην ποδοκομία, διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο πρόληψης της νόσου».

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος ποδοκομίας παγκοσμίως είναι η ολλανδική (Dutch method) των 5 βημάτων, η οποία αναπτύχθηκε από τον Ολλανδό κτηνίατρο, Dr. E. Toussaint Raven.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι κόβουμε τα νύχια των αγελάδων με ένα συγκεκριμένο τρόπο ακολουθώντας κάποιους κανόνες, και όχι όπως να ’ναι» προειδοποιεί ο κ. Ζαφειράκης. «Το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη. Μια κουτσή αγελάδα δεν τρώει, δεν παράγει και στο τέλος απομακρύνεται από την εκτροφή. Η απουσία χωλοτήτων είναι βασικός παράγοντας της ευζωίας των αγελάδων στις σύγχρονες μονάδες».

Γεωργία Μπόχτη