Προς ολοκλήρωση η μελέτη ανάδειξης των ευρημάτων του Τύμβου της Δοξιπάρας – Ζώνης

Προς ολοκλήρωση η μελέτη ανάδειξης των ευρημάτων του Τύμβου της Δοξιπάρας - Ζώνης

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στις 9 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η επικαιροποιημένη προγραμματική σύμβαση του έργου «Μελέτη για την προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του Ταφικού Τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης Π.Ε. Έβρου».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς σημείωσε ότι η εταιρία που ανέλαβε τη μελέτη καθυστέρησε λόγω κατάργησης φορέων και αλλαγής προσώπων. Το κόστος για τη χρηματοδότηση του έργου της ανάδειξης εκτιμάται ότι είναι στα 3,5 εκ. ευρώ, εάν κάποια στιγμή βρεθούν τα χρήματα, όπως ειπώθηκε. Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, υπεύθυνος της ανασκαφής, Διαμαντής Τριαντάφυλλος σημείωσε ότι συζητήθηκε για τρίτη φορά στο περιφερειακό συμβούλιο η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας – Ελληνικού Δημοσίου και μιας νέας εταιρίας δομικών κατασκευών «για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι μελέτες του έργου της ανάδειξης των ευρημάτων στη Μικρή Δοξιπάρα Ζώνη. Έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ αλλεπάλληλες προμελέτες, μια μουσειογραφική και μια μουσειολογική πρόταση αλλά δυστυχώς με τις αλλαγές προσώπων και υπουργών καθυστερήσαμε πάρα πολύ». Με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου αναμένεται η εκταμίευση 75.000 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό από τις 150.000 ευρώ που είχε δώσει στο παρελθόν η Νομαρχία Έβρου ούτως ώστε να γίνουν οι τροποποιήσεις στις μελέτες. Στη συνέχεια, όπως δήλωσε ο κ. Τριαντάφυλλος, θα επιδιώξουν να βρουν πιστώσεις για την ολοκλήρωση του έργου που προβλέπει: «Την κατασκευή ενός εκθεσιακού χώρου στον τόπο των ευρημάτων όπου θα εκτίθενται αντίγραφα των καύσεων και αμαξών όπως βρέθηκαν αλλά και τα πρωτότυπα μέσα σε προθήκες. Θα είναι ένα μοναδικό πρωτότυπο ανασκαφικό μουσείο και θα προβάλλει τα σημαντικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ως προς την προοπτική εύρεσης των χρημάτων ο κ. Τριαντάφυλλος σχολίασε ότι από την πλευρά της περιφέρειας υπάρχει «μια στενότητα στις πιστώσεις των έργων πολιτισμού αλλά υπάρχουν και τα τομεακά προγράμματα. Θα επιδιώξουμε να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα γιατί υπάρχει ενδιαφέρον από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής». Είναι θετικό το γεγονός ότι τα ευρήματα δοκιμάζουν με επιτυχία τις αντοχές τους 20 αιώνες περίπου μετά την «γέννησή» τους. «Πολλά ευρήματα έχουν συντηρηθεί και φυλάσσονται επί τόπου σε προκατασκευασμένα κτίσματα. Αυτά που έχουν μείνει στα στέγαστρα έχουν εγκλιματιστεί όπως λέμε μετά από τόσα χρόνια στις καιρικές συνθήκες».

Ταφικός Τύμβος Μικρή Δοξιπάρας Ζώνης

Στο βόρειο Έβρο, 30 χιλιόμετρα δυτικά από την Ορεστιάδα,  έγινε μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Βρέθηκαν πέντε άμαξες, θαμμένες με τα άλογα τους στον ταφικό τύμβο της Δοξιπάρας-Ζώνης. Βρέθηκαν συνολικά τέσσερις λάκκοι καύσης νεκρών  και πέντε άμαξες. Πρόκειται για τετράτροχες άμαξες με τα υποζύγιά τους που αποκαλύφτηκαν δίπλα στους λάκκους, όπου είχε γίνει η αποτέφρωση των νεκρών. Μ’ αυτές είχαν μεταφερθεί οι νεκροί στο τόπον της ταφής. Η πρακτική της ταφής αμαξών και αλόγων δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους, ήταν συνηθισμένη όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του αρχαίου κόσμου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία. Ουσιαστικά συμβολίζουν το κύρος και τον πλούτο των ιδιοκτητών τους. Συνεπώς και ο συγκεκριμένος ταφικός τύμβος, που χρονολογείται μεταξύ του τέλους του 1ου και της αρχής του 2ου αιώνα μ. Χ. ανήκε πιθανότατα σε κάποια πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων ή εμπόρων της ρωμαϊκής αριστοκρατίας.

Τα ευρήματα του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, λόγω της μοναδικότητας και της ιδιαίτερης αρχαιολογικής τους σημασίας, έγιναν γρήγορα γνωστά, όχι μόνο στο χώρο της Θράκης, αλλά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί με ομιλίες και προβολή εικόνων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο Λονδίνο (Βρετανικό Μουσείο), στο Παρίσι (Μουσείο Λούβρου), στην Πράγα, στο Ιβαήλοβγκραντ Βουλγαρίας και στην Αδριανούπολη Τουρκίας.

Μαρία Αμπατζή