Προχωρά η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών και της φυσικής μαύρης Αμφίσσης (Κονσερβολιάς)

Η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών εξελίσσεται με αρκετά ποιοτικά προβλήματα και αυξητικές τάσεις τιμών.

Δεν αλλάζει το καθεστώς για την ελιά Καλαμών – Τι οδήγησε στην αναδίπλωση του ΥΠΑΑΤ

Η καθυστέρηση της ωρίμανσης είχε σαν αποτέλεσμα να επιταχύνουν οι παραγωγοί την συγκομιδή. Αυτό οδήγησε στην έλλειψη μεγάλων μεγεθών, όπως επίσης και να μην πάρουν το επιθυμητό μαύρο χρώμα οι ελιές, οι οποίες είτε θα πουληθούν σε ενδιάμεσες κατηγορίες όπως τα ξανθά, είτε θα οδηγηθούν σε ελαιοποίηση.

Θετικό το γεγονός ότι στην περιοχή του Μεσολογγίου και ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας η προσβολή εφέτος από γλοιοσπόριο ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με πέρυσι, εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών και της αποφυγής μεγάλης υγρασίας.

Για το μέγεθος των 200-220 τεμαχίων οι τιμές της Καλαμών ξεκίνησαν από τα 1,10 ευρώ/κιλό και ακολουθούν ανοδική πορεία. Στη μεν Λακωνία, Μεσσηνία και στις Λιβανάτες ήδη βρίσκονται στα 1,20 με 1,25 ευρώ, ενώ στο Μεσολόγγι το ιδιωτικό εμπόριο προσφέρει 1,10 -1,20 και η Ένωση Συνεταιρισμών 1,20 ευρώ/κιλό.

Η φυσική μαύρη Κονσερβολιά (Αμφίσσης)

Για την Κονσερβολιά η εφετινή χρονιά ήταν καταστροφική με μείωση 80% σε όλο το τόξο από Φθιώτιδα (Στυλίδα), Άμφισσα, έως Μεσολόγγι. Λιγότερες οι απώλειες στην περιοχή της Άρτας. Τα αίτια αναφέρονται στις καιρικές συνθήκες Απριλίου/Μαίου χωρίς να έχουν επακριβώς αναλυθεί.

Η μεγάλη έλλειψη έχει προκαλέσει άνοδο τιμών στα 1,70 ευρώ/κιλό για το βασικό μέγεθος των 110 τεμαχίων. Πρόκειται για επίπεδα τιμών που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τη μεταποίηση καθώς είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τους αγοραστές/καταναλωτές.

Bασίλης Ζαμπούνης