Στα σπάργανα η καλλιέργεια γλυκού καλαμποκιού

Το κόστος παραγωγής του κυμαίνεται στα 160 - 170 ευρώ το στρέμμα

Στα σπάργανα η καλλιέργεια γλυκού καλαμποκιού

Μπορεί να μην απολαμβάνει τη φήμη του καλαμποκιού (αραβόσιτου) που καλλιεργείται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ζωοτροφών, όμως ποιος από εμάς δεν το έχει γευτεί σε κάποια καλοκαιρινή του βόλτα ή δεν το έχει απολαύσει ως συστατικό σε μια δροσερή σαλάτα; Ο λόγος για το γλυκό καλαμπόκι ή sweetcorn, όπως ονομάζεται διεθνώς, που, παρά την εξωτερική του ομοιότητα με τον… μεγάλο αδελφό του, συγκαταλέγεται στην κατηγορία των λαχανικών.

Όπως μας εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν την –όχι και τόσο διαδεδομένη– καλλιέργεια, το γλυκό καλαμπόκι στην χώρα μας δεν ξεπερνάει τα 8.000 στρ., ενώ εκτός από το sweetcorn υπάρχει και η κατηγορία του super sweetcorn, που καλλιεργείται όμως σε πολύ λιγότερες ποσότητες.

Για την καλλιέργεια, η «ΥΧ» μίλησε με τον Μιχάλη Στράντζελη, από την εταιρεία ΑΡΔΑΣ FROST AE στην Ορεστιάδα, που εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία με 70 περίπου παραγωγούς (με τιμή περίπου στα 12 λεπτά/κιλό) στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά, η σπορά για την πρώτη συγκομιδή ξεκινάει στις αρχές Απριλίου, ενώ η δεύτερη στις αρχές Ιουλίου.

«Κάποιες ποσότητες του γλυκού καλαμποκιού που παράγεται στην Ελλάδα καταναλώνονται σε ρόκες που πωλούνται στις υπαίθριες αγορές (ψητά), ενώ τα υπόλοιπα πωλούνται συσκευασμένα (σε νάιλον συσκευασίες ) στα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, εμείς, σαν εταιρεία, διαθέτουμε και κατεψυγμένο καλαμπόκι. Το επόμενο βήμα στο οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε είναι να διαθέσουμε γλυκό καλαμπόκι σε κονσέρβα, αφού μέχρι σήμερα το προϊόν αυτό είναι μόνο εισαγωγής», μας αναφέρει ο Μ. Στράντζελης.

Και προσθέτει: «Το κατεψυγμένο καλαμπόκι που προανέφερα χρησιμοποιείται σε συσκευασίες με ανάμεικτα λαχανικά ή πωλείται μόνο του ως γαρνιτούρα. Η κατανάλωσή του σε αυτές τις μορφές στη χώρα μας υπολογίζεται στους 1.350 τόνους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες εισαγωγές γλυκού καλαμποκιού γίνονται κυρίως από την Ουγγαρία, χώρα στην οποία καλλιεργούνται περίπου 400.000 στρέμματα. Επιπλέον, σημείωσε ότι το κόστος παραγωγής του κυμαίνεται στα 160 – 170 ευρώ το στρέμμα . «Η παραγωγή του γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Από 25 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου και από αρχές Οκτωβρίου έως τις 15 του ίδιου μήνα. Το γλυκό καλαμπόκι καλλιεργείται σε όλη τη χώρα. Η μεγαλύτερη παραγωγή ωστόσο υπάρχει στην Ορεστιάδα, όπου η εταιρεία μας το αγοράζει για βιομηχανική χρήση».

Στη μεταποίηση

Οι μεταποιητικές μονάδες αγοράζουν το γλυκό καλαμπόκι (για βιομηχανική χρήση) με τα φύλλα του. Εν συνεχεία περνούν τη ρόκα από ειδικά μηχανήματα, τα οποία αφαιρούν τα φύλλα. Η επεξεργασία όμως δεν σταματά εκεί αφού, με μηχανικό επίσης τρόπο, διαχωρίζονται τα σπόρια από το κοτσάνι σε περίπτωση που δεν το πωλούν συσκευασμένο ολόκληρο. Οπότε αν και οι βιομηχανίες αγοράζουν σε συγκεκριμένη τιμή ολόκληρο το προϊόν μετά την επεξεργασία τους απομένει περίπου το 1/3 της αρχικής ποσότητας (κιλών). Να σημειωθεί ότι στο γλυκό καλαμπόκι, η συσκευασία διαφοροποιείται ανάλογα με τα κανάλια διανομής. Εάν λοιπόν αυτό πρόκειται να διατεθεί μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ η τα οπωροπωλεία, τότε μπορεί να διακινηθεί με φύλλα ή και ξεφλουδισμένο (σε νάιλον συσκευασίες). Εάν όμως το προϊόν προορίζεται για τα υπαίθρια στέκια που ψήνουν καλαμπόκια σε διάφορα σημεία της χώρας, τότε αυτά τις περισσότερες φορές διακινούνται με τα φύλλα τους.

Στα σπάργανα η καλλιέργεια  γλυκού καλαμποκιούΣτην Ορεστιάδα, το γλυκό καλαμπόκι καλλιεργείται σε αμμουδερά εδάφη στις παραποτάμιες περιοχές του Άρδα και του Έβρου, όπου τα εδάφη και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Καταψύχεται σε 30 λεπτά το αργότερο από την στιγμή που γίνει η συλλογή του, έτσι ώστε να φτάνει φρέσκο στον καταναλωτή.

Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή καλών θερμίδων και αποτελεί μέρος της βασικής διατροφής μεταξύ πολλών πληθυσμών. Η θερμιδική περιεκτικότητα του καλαμποκιού είναι 342 θερμίδες ανά 100γρ., τα οποία είναι μεταξύ των υψηλότερων στον τομέα των σιτηρών. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β.

Μια ακόμα περιοχή όπου καλλιεργείται το γλυκό καλαμπόκι είναι η Δυτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών Ηλείας. Η επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών, σε συνδυασμό με την κατάλληλη καλλιεργητική τεχνική, κατέστησε το προϊόν ελκυστικό στην ελληνική αγορά. 

Το καλαμπΣτα σπάργανα η καλλιέργεια  γλυκού καλαμποκιούόκι ή αραβόσιτος είναι της οικογένειας των ποοειδών ή αγροστοδών και κατάγεται από την αμερικανική ήπειρο, όπου πριν από 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Η ελληνική του ονομασία «αραβόσιτος» σημαίνει σιτάρι των Αράβων και εισήχθη το 1.600 από τη Β. Αφρική.

 

Χρήστος Διαμαντόπουλος