Συνεχίζεται το σήριαλ της κρίσης

Οι τελευταίες εξελίξεις για τις γεωργικές αγορές

Συνεχίζεται το σήριαλ της κρίσης

«Περίοδοι αστάθειας των τιμών έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Δεν είναι η ώρα για πανικό και εκ νέου εισαγωγή ποσοστώσεων ή άλλων δραστικών μέτρων που μπορεί να βλάψουν τους παραγωγούς της ΕΕ μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν, Τάσος Χανιώτης, στο πλαίσιο ακρόασης που διοργάνωσε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου, με θέμα «εργαλεία για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών στις γεωργικές αγορές».

Στον απόηχο της σφοδρής κρίσης στις αγορές γάλακτος, χοίρειου κρέατος και οπωροκηπευτικών και ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ επεξεργάζονται προτάσεις αντιμετώπισής της, ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας του Μαρτίου, ευρωβουλευτές και ακαδημαϊκοί τόνισαν την ανάγκη να αναπτυχθούν νέα εργαλεία για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον, με μία μερίδα εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι η εξεύρεση λύσης σε επίπεδο ΕΕ θα είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη.

Ο κ. Χανιώτης συνέστησε ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα, η οποία είναι πιο περίπλοκη από ό,τι θεωρείται γενικά, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να οριστεί επακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα και στη συνέχεια να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ζήτημα της αστάθειας του γεωργικού εισοδήματος θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς προβληματισμούς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ΚΑΠ μετά το 2020. Από πλευράς Επιτροπής Γεωργίας, ανακοινώθηκε ότι η Γαλλίδα Ανζελίκ Ντελαέ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα συντάξει προσεχώς σχετική έκθεση πρωτοβουλίας.

Τι είπε ο Χόγκαν στο Παρίσι

Στη συνέχεια επαφών που είχε αυτές τις ημέρες στο Παρίσι με τον πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον υπουργό Γεωργίας, Στεφάν Λε Φόλ, ο επίτροπος Γεωργίας τόνισε την ανάγκη να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, ενώ δήλωσε την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να βρει λύσεις που θα ανακοινωθούν επίσημα στο Συμβούλιο της 14ης Μαρτίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι επί του παρόντος μελετά και αξιολογεί τις προτάσεις της Γαλλίας, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή εργαλείου εξαγωγικών πιστώσεων και επανέλαβε την προθυμία της Επιτροπής να συνεργαστεί με τη Μόσχα σε μια προσπάθεια άρσης του εμπάργκο, αλλά και να αναλάβει δράση ώστε να αρθεί ο μακρύς κατάλογος των φυτοϋγειονομικών εμποδίων στο εμπόριο με τις τρίτες χώρες.

Τι ζητά η Ελλάδα

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου είχαν περιθώριο να καταθέσουν τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στις γεωργικές αγορές τα κράτη-μέλη. Βάσει αυτών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο υπουργών της 14ης Μαρτίου και θα ληφθούν αποφάσεις.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», φαίνεται ότι υποστηρίζει την πρόταση της Γαλλίας για εισαγωγή εργαλείου εξαγωγικών πιστώσεων και προτείνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων για την παροχή χαμηλότοκων δανείων στους αγρότες, την αύξηση των τιμών απόσυρσης και ένα δίχτυ ασφαλείας, με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, την αύξηση των ποσοτήτων για όλες τις κατηγορίες οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων λόγω ρωσικού εμπάργκο, τη διεύρυνση των κατηγοριών προϊόντων αλλά και δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων μεταξύ κατηγοριών.

Σε ό,τι αφορά στον κλάδο της ζωικής παραγωγής, η χώρα μας προτείνει τη σύσταση Ομάδας Υψηλού Επιπέδου σε επίπεδο ΕΕ, που θα επεξεργαστεί και θα προτείνει λύσεις για τα διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου, ενώ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της υποχρεωτικής αναφοράς της προέλευσης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Νέα εποχή για την αγορά φυτοφαρμάκων στην ΕΕ

Στόχος να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία λιπασμάτων

Η Επιτροπή επιδιώκει να αναθεωρήσει και να εναρμονίσει τους κανόνες στην αγορά φυτοφαρμάκων της ΕΕ, προκειμένου να συμπεριληφθούν καινοτόμα προϊόντα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά ή οργανική ύλη από βιολογικά απόβλητα και άλλες δευτερογενείς πρώτες ύλες.

Πρόκειται για μια προσπάθεια όχι μόνο να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία λιπασμάτων στην εσωτερική αγορά, αλλά και να προωθηθεί η καινοτομία και οι επενδύσεις στον τομέα, σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης για την αναθεώρηση του κανονισμού για τα λιπάσματα, που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές πρώτων υλών εκτός της ΕΕ και ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα που μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελή για τον πρωτογενή τομέα μικρών κρατών-μελών, όπως η χώρα μας.

“Y.X.”