Σχέδιο δράσης για τις ζωονόσους ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ

Την τελευταία δεκαετία τέσσερις ζωονόσοι (αφθώδης πυρετός, καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά, και τώρα η οζώδης δερματίτιδα) έχουν εισέλθει στη χώρα από τα ανατολικά σύνορα.

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οζώδη δερματίτιδα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης παραβρέθηκε και χαιρέτησε την ημερίδα που συνδιοργάνωσε η ΠΕΚΔΥ με την Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής & Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Εθνική Στρατηγική Αντιμετώπισης Κρίσεων – Οζώδης Δερματίτιδα Βοοειδών» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Επεσήμανε την εύστοχη πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων του Δημοσίου με την επιλογή του κρίσιμου θέματος σε οριακή στιγμή για την αντιμετώπιση της οζώδης δερματίτιδας και συνεχάρει ιδιαίτερα την Υπηρεσία και τους κτηνιάτρους στον Έβρο για την εργώδη και υποδειγματική τους δουλειά στον Έβρο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή πολιτική διάσταση του θέματος της αντιμετώπισης των ζωονόσων. Επεσήμανε, ότι κατά την τελευταία δεκαετία τέσσερις ζωονόσοι (αφθώδης πυρετός, καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά, και τώρα η οζώδης δερματίτιδα) έχουν εισέλθει στη χώρα από τα ανατολικά σύνορα, με καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία, τις παραγωγικές και τις μεταποιητικές μονάδες, την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Υπογράμμισε, την βούληση και στρατηγική από το ΥΠΑΑΤ για την αλλαγή της αντιμετώπισης των κρίσεων στο επίπεδο αυτό, με ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη πρόληψη. Άλλωστε, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και κεντροευρωπαϊκές χώρες με την πανώλη των χοίρων.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ετοιμάζει Σχέδιο Δράσης για να το θέσει υπό την εποπτεία της Επιτροπής με προτεινόμενη συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ούτως ώστε να προταχθεί η αποτελεσματική πρόληψη, η ευρωπαϊκή συνευθύνη αποζημιώσεων και να οργανωθούν συνέργειες με τις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.