Τα βήματα για να δημιουργήσετε το δικό σας οινοποιείο, τυροκομείο και μονάδα μεταποίησης μελιού

Τα βήματα για να δημιουργήσετε το δικό σας οινοποιείο τυροκομείο και μονάδα μεταποίησης μελιού

Μπορεί να διανύουμε εποχές οικονομικής στενότητας και κάθε είδους επένδυση να φαντάζει ουτοπική, όμως δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που, έχοντας το παραγωγικό υπόβαθρο και την εμπειρία στο χωράφι, θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Χρόνια τώρα, η Πολιτεία διατείνεται πως ο παραγωγός πρέπει να μπει και στην μεταποίηση, ωστόσο έλειπαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οικογενειακό οινοποιείο

Με αφορμή την έναρξη του νέου ΠΑΑ 2014 – 2020, αλλά και των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον Δρ. Γιώργο Κοτσερίδη, Αν. Καθηγητή Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει ασχοληθεί και παρουσιάζει μελέτες σχετικά με το κόστος εγκατάστασης ενός μικρομεσαίου οινοποιού. Αυτού, δηλαδή, που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «οικογενειακό οινοποιείο».

Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω επενδυτικών προγραμμάτων
Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει ο κ. Κοτσερίδης και σας παρουσιάζει η «ΥΧ», το κόστος μιας επένδυσης μικρού ή μικρομεσαίου οινοποιείου μπορεί να κυμανθεί από 69.000 ευρώ έως 160.000 ευρώ. Στο νέο ΠΑΑ, τέτοιες επενδύσεις θα ενταχθούν στο μέτρο 8 και συγκεκριμένα οι εξής δράσεις:

  • Δράση 8.1.: Εκσυγχρονισμός – μετεγκατάσταση – συγχώνευση οινοποιείων για παραγωγή οίνων ποιότητας χωρίς αύξηση της δυναμικότητας.
  • Δράση 8.2.: Ίδρυση νέων οινοποιείων σύγχρονης τεχνολογίας: α) σε περιπτώσεις εξυπηρέτησης της τοπικής παραγωγής σε ορεινές και νησιώτικες περιοχές, β) μονάδων παραγωγής οίνων από προϊόντα της βιολογικής αμπελουργίας [Καν.(ΕΟΚ) 2092/91] και συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης.
  • Δράση 8.3.: Προσθήκη, εκσυγχρονισμός, επέκταση γραμμής εμφιάλωσης οίνου σε οινοποιεία για την κάλυψη των αναγκών εμφιάλωσης της παραγωγής τους.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του νέου ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του μέτρου «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου και Υπηρεσιών», με στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία.

Δείτε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ για την ίδρυση ενός Οικογενειακού οινοποιείου

Μονάδα τυποποίησης μελιού

Ως μια επένδυση χαμηλού ρίσκου (λόγω χαμηλού κόστους) χαρακτηρίζουν, όσοι ασχολούνται με τη μελισσοκομία, τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας τυποποίησης μελιού. Μάλιστα, τονίζουν ότι το νέο Leader, που πρόκειται να… ανοίξει στις αρχές του 2017, αποτελεί ίσως την καλύτερη χρηματοδοτική ευκαιρία αφού, όπως μας επισημαίνουν, καλύπτει ακόμα και τα έξοδα ίδρυσης λειτουργίας της μεταποιητικής μονάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το κόστος ενός τέτοιου εργαστηρίου κυμαίνεται από 20.000 – 25.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν, πριν την επένδυση και ειδικά πριν την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού να προηγείται ενδελεχής έρευνα αγοράς, αφού υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς, που έχει ασχοληθεί κατά κόρον με την ίδρυση τέτοιων μικρών μεταποιητικών μονάδων: «Ο παραγωγός θα πρέπει καταρχήν να αποφασίσει, πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα, τι θέλει να κάνει. Πρέπει να δει πού θα κατευθυνθεί. Στην οικοτεχνία ή στο μικρό εργαστήριο, ισχύος κάτω από τα 10 kw ή σε ένα εργαστήριο μέχρι 37 kw (σ.σ. αφορά την ισχύ των μηχανημάτων που θα έχει το εργαστήριο); Η διαδικασία της αδειοδότησης σε όλες τις περιπτώσεις είναι σχεδόν η ίδια, μόνο που στην οικοτεχνία δεν μπορεί να κάνει συσκευασία – τυποποίηση του μελιού». Και προσθέτει: «Μέχρι 37 kw μπορεί κάποιος να κάνει επεξεργασία μέχρι 10 τόνους μελιού την ημέρα, αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν αυτές οι ποσότητες στην ελληνική παραγωγή. Μιλάμε λοιπόν για ένα εργαστήριο χαμηλής όχλησης, ισχύος κοντά στα 10 kw».

Δείτε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ για την ίδρυση μιας μονάδας τυποποίησης μελιού

Τυροκομείο

Αν υπάρχει ένας κλάδος μεταποίησης τον οποίο επιλέγουν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι -και όχι μόνο-, είναι αυτός της τυροκόμησης. Σε μια χώρα που χαρακτηρίζουμε ναυαρχίδα της κτηνοτροφίας την φέτα (και με δεκάδες άλλα ΠΟΠ τυριά), η οποία αποτελεί ένα από τα κύρια εξαγόμενα προϊόντα μας, σίγουρα γνωρίζουμε από καλό… τυρί. Αυτή την εβδομάδα, η «ΥΧ» παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία ενός μικρού τυροκομείου και επιλέγει να μιλήσει με έναν νέο τυροκόμο που αποφάσισε να επενδύσει και, όπως μας λέει, δεν το έχει μετανιώσει καθόλου.

Όσον αφορά τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, ο Χρήστος Ιορδανίδης μας ενημερώνει: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στήσεις ένα μικρό τυροκομείο. Από το να πάρειςέναν βραστήρα σαν την παλιά κατσαρόλα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι γιαγιάδες μας έως την κλειστή παστερίωση (μηχάνημα παστερίωσης κλειστού τύπου) που είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος να παστεριώσεις το γάλα, γιατί αποφεύγεις τις επιμολύνσεις. Με τον δεύτερο τρόπο γίνεται ομοιόμορφη, καλύτερη και πιο σίγουρη παστερίωση. Αυτό δεν είναι ένα απλό μηχάνημα, αλλά μια αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής, με το κόστος της να αγγίζει τα 40.000 ευρώ». Και συμπληρώνει: «Επιπλέον εξοπλισμός που χρειάζεται σε ένα τυροκομείο είναι οι ειδικές παγολεκάνες και δοχεία που διατηρούν το γάλα από το βράδυ, ώστε να το τυροκομείς την επόμενη μέρα. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τα μηχανήματα ψύξης, μου στοίχησαν συνολικά 140.000 ευρώ. Εκτός του Leader, τα υπόλοιπα χρήματα τα έδωσα από ιδία κεφάλαια, χωρίς δανεισμό. Απόσβεση εκτιμώ πως θα κάνω μετά από 4 χρόνια. Εγώ από το Leader έμεινα πολύ ικανοποιημένος, ήταν εύκολο ως διαδικασία».

Δείτε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ για την ίδρυση ενός τυροκομείου