Επί τάπητος οι αθρόες εισαγωγές και οι χαμηλές τιμές στο αγελαδινό γάλα (upd)

Μπόλαρης Χολστάιν

Τα θέματα των αθρόων εισαγωγών – επισήμων ή μη – φθηνού γάλακτος στην αγορά, καθώς και η πίεση στην τιμή παραγωγού, ακριβώς λόγω του φθηνότερου προϊόντος από το εξωτερικό, που υποκαθιστά το ανώτερο ποιοτικά Ελληνικό γάλα, τέθηκαν επιτακτικά από τους εκπροσώπους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Μπόλαρη.

Σε σχετική τους συνάντηση με τον υπουργό οι παραγωγοί ζήτησαν τη λήψη θεσμικών μέτρων κυρίως ως προς την χώρα προέλευσης του γάλακτος και κατά τη χρήση του ως πρώτη ύλη, προκειμένου να γνωρίζουν και οι καταναλωτές τι αγοράζουν. Ειδικότερα, ζήτησαν νομοθέτηση ως προς την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα κι επιπλέον να μην αναγράφεται εθνική ονομασία σε προϊόντα (γιαούρτι, τυριά κτλ.) όταν η πρώτη ύλη (γάλα) προέρχεται από το εξωτερικό, κάτι που συνιστά παραπλανητική πρακτική σε βάρος των καταναλωτών.

Όπως δήλωσε στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Θ. Βασιλέκας, υπήρξε καλό κλίμα, ο υπουργός κατανόησε τα αιτήματα και την αγωνία των παραγωγών κι αποφασίστηκε ο διάλογος να συνεχιστεί αφενός με την συμμετοχή και των γαλακτοβιομηχανιών έως τις 15 Μαρτίου κι αφετέρου με ενώσεις καταναλωτών το επόμενο διάστημα.

A.Z.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας:

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θανάση Βασιλέκα στο γραφείο του αν. υπουργού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, οι παραγωγοί γάλακτος ενημέρωσαν τον αναπληρωτή υπουργό, για το ζοφερό τοπίο, το οποίο έχει διαμορφωθεί στο χώρο του γάλακτος.

Έθεσαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και πλέον έχουν δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά σε σημείο ακόμη κι ελληνικές εταιρίες προτιμούν την εισαγωγή ξένου γάλακτος αντί του ελληνικού για την προώθησή του στην αγορά ή για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ειδικότερα, οι αγελαδοτρόφοι τόνισαν πως απαξιώνεται η ελληνική παραγωγή γάλακτος και το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που μόλις καλύπτει το 1/3 των αναγκών της κι είναι συνεχώς φθίνουσα.

Οι παραγωγοί τόνισαν πως επειδή δεν υπάρχει συναντίληψη με τα εργοστάσια πριν φτάσουν στην πλήρη σύγκρουση χρειάζεται να βρεθεί άμεση λύση.

Η φυλή Χολστάιν κατάγεται απ’ την Ευρώπη. Η κύρια ιστορική εξέλιξή της έλαβε χώρα σε δυο βόρειες περιοχές της σημερινής Ολλανδίας , τη Βόρεια Ολλανδία και τη Φρισλανδία, όπου επιλέγονταν επί αιώνες με στόχο την υψηλή γαλακτοπαραγωγή.

Η εξέλιξη της φυλής συνεχίστηκε στο Νέο Κόσμο, όπου η πρώτη ασπρόμαυρη αγελάδα έφτασε στην Αμερική στη Βοστόνη, γύρω στα 1850 μ΄ ένα ολλανδικό ιστιοφόρο. Ακολούθησαν κι άλλες εισαγωγές ζώων από την Ολλανδία.

Η φυλή Χολστάιν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα ήδη απ’ τη δεκαετία του ’50 σε μικρούς αριθμούς επειδή τότε δινόταν το βάρος σε φυλές μικτών αποδόσεων, με γαλακτοπαραγωγική και κρεατοπαραγωγική ικανότητα, όπως η Σβιτς κι η Σίμενταλ.

Οι αγελάδες φυλής Χολστάιν άρχισαν να διαδίδονται με ταχύ ρυθμό στην Ελλάδα στη δεκαετία του ‘ 70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οπότε κι εγκαταστάθηκαν αγελαδοτροφικές μονάδες κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε γάλα.

Οι αγελάδες φυλής Χολστάιν διακρίνονται αμέσως για το χρωματισμό τους (ασπρόμαυρες, ασπροκόκκινες) και έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση γάλακτος.

Μια αγελάδα φυλής Χολστάιν αποδίδει 9 τόνους γάλα ετησίως. Η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είναι περίπου 500-550.000 τόνους το χρόνο. Εξ αυτών περίπου 140.000 τόνοι προέρχονται από αγελάδες παραγωγών της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας.

«Συναντήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη σ΄ ένα θετικό κλίμα. Υπήρξε συναντίληψη  και περιμένουμε να γίνουν οι προσπάθειες εκείνες ώστε ν΄ αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν τα προβλήματα, που έχουν προκύψει και περιμένουμε αποτελεσματικές λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία  της αγοράς. Η Ένωση μας ευελπιστεί πως σ’ ένα μήνα από σήμερα το τοπίο θα έχει αλλάξει», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, Θανάσης Βασιλέκας.

Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού αποφασίστηκε να γίνει μια συνάντηση μεταξύ παραγωγών και εργοστασίων υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να βρεθεί λύση.