Τιμητική διάκριση του ΥπΑΑΤ στον διαγωνισμό «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2015»

Τιμητική διάκριση του ΥπΑΑΤ στον διαγωνισμό

Στα πλαίσια εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο στις 18 – 20 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2015 (European Enterprise Promotion Awards 2015), κατά την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βραβεύτηκε για την πρόκριση σε εθνικό επίπεδο της πρωτοβουλίας για τη διακίνηση και προβολή των ελληνικών τροφίμων στην κατηγορία «Βελτίωση της Επιχειρηματικότητας».

Η βράβευση αυτή αποτελεί κορυφαία διάκριση σε εθνικό επίπεδο καθώς τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, που καθιερώθηκαν το 2005 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν σημαντικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν και προάγουν την επιχειρηματικότητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλές πρακτικές και από άλλες χώρες.

Ειδικότερα στην κατηγορία «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος» στην οποία και συμμετείχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιβραβεύονται καινοτόμες πολιτικές σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, που προάγουν το ξεκίνημα και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, απλοποιούν τη νομοθεσία, τις διοικητικές διαδικασίες και δημιουργούν καινοτομίες προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε τη Ψηφιακή Υπηρεσία «Ελληνικά Τρόφιμα» μια υπηρεσία προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις αγορές, μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ των συντελεστών παραγωγής, εμπορίας, διακίνησης και κατανάλωσης των ελληνικών προίόντων.

Στη ψηφιακή υπηρεσία «Ελληνικά Τρόφιμα» ο Αγρότης ως παραγωγός στην πρωτογενή παραγωγή, ως μεταποιητής πρώτου επιπέδου αλλά και ως έμπορος των προϊόντων του, συνδέεται με τους εμπόρους (αγοραστές) αγροτικών προϊόντων και τους καταναλωτές, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα μέρη (Παραγωγός – Έμπορος – Καταναλωτής) στην ανάπτυξη μίας υγιούς εφοδιαστικής αλυσίδας, από το χωράφι, στο ράφι και στο πιάτο του καταναλωτή.

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η συνεχής αναβάθμιση των ελληνικών τροφίμων, με ποικίλες δράσεις προβολής, προώθησης και δημοσιότητας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνα που τους δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην τοπική και τη διεθνή αγορά προς όφελος πάντα όλων των ενδιαφερομένων (αγρότες, κτηνοτρόφοι, έμποροι, συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις, καταναλωτές, κλπ). Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο έχει αναπτύξει ένα σύνθετο πλέγμα επιπρόσθετων Ψηφιακών Υπηρεσιών G2G (Government to Government) και G2C (Government to Citizen) που υποστηρίζουν την ποιοτική παραγωγή, τον ενδελεχή έλεγχο, τη διακίνηση και την εμπορία των ελληνικών τροφίμων.

Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ευθύνη καθώς και το συντονισμό των ενεργειών που απαιτήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμμετοχή του φορέα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2015, ανέλαβε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες με σκοπό τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας διατίθενται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στο http://www.minagric.gr.