Το εργόσημο θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του αγρότη

Μικρή η επιβάρυνση της πλειοψηφίας των αγροτών με το ασφαλιστικό, λέει ο υφ. Εργασίας

Αχτσιόγλου: Μείωση του πρόστιμου αδήλωτης εργασίας εάν προηγηθεί πρόσληψη

Στις δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα του αγρότη μειώνοντας έτσι τη συνολική (φορολογική) επιβάρυνσή του θα ανήκει το εργόσημο.

Αυτό ξεκαθαρισε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει κίνητρο για τους παραγωγούς-εργοδότες να είναι νόμιμοι, είτε απασχολούν Έλληνες είτε ξένους εργάτες γης.

Ο κ. Πετρόπουλος επέμεινε ότι η επιβάρυνση των αγροτών θα είναι μικρή με το νέο ασφαλιστικό και ότι, παρά τα όσα λέγονται, περίπου 1.100.000 αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές σε μια χαμηλή κλίμακα.

«Δεν θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των αγροτών, δεν θα συμβεί να έχουμε μια δήμευση της αγροτικής περιουσίας με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μόνον 4.500 αγρότες θα έχουν μια επιβάρυνση άνω του 13% σε σχέση με ότι καταβάλλουν σήμερα», είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

Πρόσθεσε δε ότι πλέον θα υπάρχει βασική σύνταξη για όλους τους αγρότες, κάτι που δεν προβλεπόταν στον προηγούμενο νόμο. Σε ότι αφορά στο εργόσημο, είπε πως σχεδιάζεται να εκπίπτει από τα έσοδα του αγρότη το εργόσημο, ώστε να έχει κίνητρο να είναι νόμιμος, είτε απασχολεί Έλληνες, είτε ξένους εργάτες γης.

Γιάννης Τσατσάκης