Το παρασκήνιο πίσω από την «τροπολογία Βαλαβάνη» για τις επιδοτήσεις

Το παρασκήνιο πίσω από την «τροπολογία Βαλαβάνη» και το σημείωμα Σαββαϊδου για τις επιδοτήσεις

Μια νέα και ενδιαφέρουσα διάσταση στη συζήτηση γύρω από τη φορολόγηση ή μη των αγροτικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο των υφιστάμενων διατάξεων αλλά και των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών έρχεται να δώσει η δήλωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου η Νάντια Βαλαβάνη.

Πέρα από την κριτική της στο αίτημα για κατάργηση της «τροπολογίας Βαλαβάνη» που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι ορισμένων μπλόκων, η τοποθέτηση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών έχει τη σημασία της καθώς, για πρώτη φορά, δίνει στη δημοσιότητα την επίσημη γνωμοδότηση της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου σχετικά με τις επιπτώσεις εφαρμογής του νέου-τότε- Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι με την τροπολογία Βαλαβάνη εξαιρέθηκαν από τη φορολόγηση οι ενισχύσεις μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ καθώς και όλες οι αποζημιώσεις ενώ, επιπλέον, η προκαταβολή φόρου ορίστηκε για τους αγρότες στο 27,5% και για τους νέους στο 13,75%. Ψηφίστηκε, δε, και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στη φορολογική νομοθεσία στα τέλη της άνοιξης του 2015 και, παρά τις ενστάσεις των δανειστών που μιλούσαν για «μονομερή ενέργεια», δεν ανακλήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.

Είχε προηγηθεί μια έντονη συζήτηση στη Βουλή καθώς και μια μακρά περίοδος το 2014 κατά την οποία- όπως η ίδια γλαφυρά περιγράφει- βουλευτές της τότε συμπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) επιχειρούσαν, υπό την πίεση αγροτικών συλλόγων και δήμων, «να εκμαιεύσουν από τον τότε υπουργό Οικονομικών δήλωση ότι το νέο φορολογικό καθεστώς δεν επιφέρει φορολογία αποζημιώσεων και επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ». Μια δήλωση που, όμως, δεν ήρθε ποτέ.

Μάλιστα η κα Βαλαβάνη παραθέτει και το ειρωνικό, όπως γράφει, σχόλιο υπηρεσιακού παράγοντα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων (ΓΓΔΕ) ο οποίος της είχε αναφέρει ότι οι εν λόγω βουλευτές «φαινόταν να μην καταλαβαίνουν για ποιο λόγο ούτε ο Υπουργός Οικονομικών της τότε κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ούτε η ΓΓΔΕ δεν έδωσαν οποιαδήποτε απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα βουλευτών και όχι μόνο».

Το λόγο αυτό ήρθε να αποκαλύψει στις 30 Απριλίου 2015 η γραπτή γνωμοδότηση της –τότε- Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Νάντιας Βαλαβάνη η οποία, στο μεταξύ, είχε αναλάβει τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διένυε εκείνη την εποχή τους πρώτους μήνες «ζωής» της.

Στο σημείωμα αυτό που έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η κα Σαββαϊδου –η οποία, πάντως, λίγους μήνες μετά «εκπαραθυρώθηκε» από την κυβέρνηση- εξέφραζε τη θέση ότι με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ενισχύσεις και αποζημιώσεις συνυπολογίζονταν στο συνολικό εισόδημα του αγρότη και, επομένως, φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Επιπλέον ότι και οι αγρότες υποχρεούνταν σε προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά (2016). Πρότεινε, δε, στην κυρία Βαλαβάνη να προχωρήσει σε νομοθετικές διατάξεις για την εξαίρεση ενός μέρους «των αγροτικών επιδοτήσεων και του συνόλου των αγροτικών αποζημιώσεων στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα» καθώς επίσης και τη μείωση στο μισό της προκαταβολή φόρου.

Αναλυτικά  η επίσημη γνωμοδότηση της κας Σαββαϊδου

«Αθήνα,    30 / 04 / 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                      
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΦΟΡ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, TM.A’
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Υπόψη  κ.  Αν. Υπουργού
Θέμα: Φορολογική αντιμετώπιση:

1.Των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεv

2. Προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από όσους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

  1. Από τις διατάξεις του Ν. 4174/14 (άρθρο 21) συνάγεται ότι οι ενισχύσεις που προβλέπονται στα πλαίσια των Κοινοτικών Καθεστώτων Στήριξης, συναθροίζονται στα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι ενισχύσεις που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για αγορά παγίων, αφαιρούνται από το κόστος κτήσης των εν λόγω παγίων και οι δαπάνες αποσβέσεων που εκπίπτουν φορολογικά των παγίων αυτών υπολογίζονται στο υπόλοιπο.

Με τις καταργηθείσες διατάξεις του αρ. 42 του ν.2238/94 οι επιδοτήσεις θεωρείτο ότι είχαν συνυπολογιστεί στο προσδιοριζόμενο με την αντικειμενική μέθοδο γεωργικό εισόδημα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των αρ. 31 και 41 του ν.2238/94 κατά το λογιστικό τρόπο προσδιορισμού, οι επιδοτήσεις λαμβάνονταν υπόψη για τον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική δραστηριότητα.

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.4172/2014, ορίζεται ότι με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του φόρου που προκύπτει για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.
  2. Από γραπτά και προφορικά αιτήματα αγροτικών οργανώσεων ζητείται να μην προσμετρούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις στον υπολογισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και να μειωθεί στο ήμισυ η προκαταβολή Φ.Ε, του φορολογικού έτους 2014.

Κατόπιν τούτου προτείνονται νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε:

α. Να μην συνυπολογίζεται ένα μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων και το σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

β. Δεδομένου ότι τα εισοδήματά των αγροτών – φυσικών πρόσωπων θα φορολογηθούν για πρώτη φορά ως εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 13% και επομένως θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα λόγω αυτής της μεταβολής με την αναλογούσα προκαταβολή φόρου, προτείνεται να μειωθεί στο ήμισυ η προκαταβολή Φ.Ε, του φορολογικού έτους 2014 για τα εισοδήματα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επισυνάπτεται  σχέδιο διατάξεων.

Ο Εισ/της             Η αν. Τμ/χης       Ο αν. Δ/ντης      Ο Γεν. Δ/ντης     Η Γεν. Γραμματέας

Ι. ΜΠΑΡΛΑΣ       ΑΡ. ΓΡΑΨΑ          Π. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ                ΙΩΑΝ. ΜΠΑΚΑΣ ΑΙΚ. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ»