Τυριά και… μπετονίτης από την Ελλάδα στη Σουηδία

Τα προϊόντα αιχμής στις εξαγωγές και τις εισαγωγές των δύο χωρών

Τυριά και... μπετονίτης από την Ελλάδα στη Σουηδία
Οι Σουηδοί, πέρα από το ενδιαφέρον τους στα ελληνικά προϊόντα, δείχνουν και έντονη προτίμηση στην χώρα μας και τουριστικά.

Η Σουηδία θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς στο ελεύθερο εμπόριο, με την οικονομία της κατά το ήμισυ να εξαρτάται από το εξωτερικό της εμπόριο.

Το 2015, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στη Στοκχόλμη, οι εξαγωγές της ανήλθαν σε 126,2 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές της σε 124,3 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία αποτελεί τον βασικό της προμηθευτή, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και το Ην. Βασίλειο.

Οι ελληνικές εξαγωγές στη Σουηδία το 2015 ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ, με πρωταγωνιστή τα τυροκομικά προϊόντα και κυρίως τη φέτα. Τα προϊόντα αυτά κάλυψαν το 18,6% των συνολικών εξαγωγών μας. Το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν μας στη Σουηδική αγορά ήταν ο μπετονίτης, ενώ αξιόλογες ήταν και οι ελληνικές εξαγωγές σε λαχανικά διατηρημένα, κυρίως ελιές, που κάλυψαν το 7,9% των εξαγωγών.

Σημαντικές ήταν και οι εξαγωγές μας σε πλαστικές ύλες, με μερίδιο 6,9%.

Το σιδηρονικέλαιο, το οποίο θεωρείτο ένα βασικό ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στην Σουηδία, το 2015 δεν σημείωσε εξαγωγές.

Στις εισαγωγές σουηδικών προϊόντων στην Ελλάδα κυριαρχούν τα ορυκτέλαια, που καταλαμβάνουν το 17,5% του συνόλου των εισαγωγών.

Ακολουθούν τα φάρμακα, με μερίδιο 12,2%, ενώ σημαντικές είναι και οι σουηδικές εισαγωγές προϊόντων χάρτου, ξυλείας, ψαριών, οχημάτων και τηλεφωνικών συσκευών.

Οι Σουηδοί, πέρα από το ενδιαφέρον τους στα ελληνικά προϊόντα, δείχνουν και έντονη προτίμηση στην χώρα μας και τουριστικά.

Το 2016, η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό για τους Σουηδούς τουρίστες. Αυτό καταδεικνύουν οι κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με στοιχεία μεγάλων Σουηδών tour operators.

“YX”