Χιόνι, ανεμοθύελλες και ζημιές στις καλλιέργειες

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού σε διάφορες περιοχές της χώρας λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Ειδικότερα, τη Μεγάλη Δευτέρα σημειώθηκε πυκνή χιονόπτωση στην Σαμαρίνα, ένα χωριό που βρίσκεται τις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, στη βόρεια Πίνδο και θεωρείται ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας και των Βαλκανίων (σε υψόμετρο 1.450 μέτρων).

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα από τη βόρεια Ελλάδα, ανεμοθύελλα ρήμαξε – επίσης τη Μεγάλη Δευτέρα – τις καλλιέργειες ακτινιδιάς και ροδάκινου στην περιοχή Μελίκη Ημαθίας του δήμου Αλεξάνδρειας.

Ο καιρός όλη την Μεγάλη Εβδομάδα

Bροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και παροδικά ισχυρούς ανέμους, προβλέπει η ΕΜΥ έως το μεσημέρι της Τρίτης σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία βρίσκεται σε μικρή πτώση.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, βαθμιαία γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές στη Θεσσαλία και βαθμαία γενικά αίθριος. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμία αίθριος καιρός. Οι άνεμοι δυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι δυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία 13 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες τις πρωινές ώρες και βαθμαία γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βορειοδυτικοι 6 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα βόρεια ορεινά. Άνεμοι: στα δυτικά και βόρεια μεταβλητοί 4 και στα υπόλοιπα δυτικοί Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε άνοδο κυρίως την Πέμπτη.

Τη Μεγάλη Παρασκευή προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια. Άνεμοι: στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά. Από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι ασταθής με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλα και μεσημεριανές μπόρες, κυρίως στα ορεινά και τα δυτικά της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, χωρίς όμως να ξεπεράσει τους 24 βαθμούς Κελσίου.