Στα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου

graviera-naxos

Στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023 συμπεριελήφθη, ξανά, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση!

Για την σπουδαία αυτή επιτυχία του κορυφαίου τυριού του νησιού μας μίλησε, στο ραδιόφωνο του Real FM, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

«Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. είναι έβδομη παγκοσμίως και μαζί το ελληνικό τυρί που τερμάτισε ψηλότερα στην λίστα, ανάμεσα σε περίπου 36 χιλιάδες τυριά!», εξήγησε ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Να συγχαρούμε τους τυροκόμους και τους κτηνοτρόφους μας και την Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Νάξου, που κατάφεραν ένα μικρό νησί να έχει το τυρί του τόσο ψηλά παγκοσμίως. Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. υπάρχει παντού! Την εξάγουμε σε δώδεκα κράτη του εξωτερικού, έχουμε κατορθώσει ως και να διατίθεται σε τρία σημεία στην Αμερική και γι’ αυτό είναι και αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Προς την Γαλλία εξάγονται οι περισσότερες ποσότητες Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π».

Ερωτηθείς, έπειτα, από τους παρουσιαστές της εκπομπής εάν θα αυξηθεί η τιμή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., ο Δ. Καπούνης ήταν σαφής: «Πριν από έναν χρόνο έγιναν κάποιες, λογικές, αυξήσεις. Εμείς, ως Ένωση, δώσαμε αρκετά χρήματα στον Κτηνοτρόφο ώστε να κρατήσει το ζωικό του κεφάλαιο εδώ στη Νάξο και το καταφέραμε. Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αύξηση του τυριού, ό,τι κάναμε, κάναμε! Πλέον έχουμε ξεκινήσει και τυροκομούμε στο νέο μας τυροκομείο, που στοίχισε 7 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μηχανήματα – το πιο σύγχρονο τυροκομείο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι αυτό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!».

Ακούστε όσα δήλωσε ο Δ. Καπούνης στον Real FM: