10 πράγματα που πρέπει να προσέξεις κατά τη σπορά του καλαμποκιού

Καλαμπόκι: 8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες

του Φραγκίσκου Γιαννησόπουλου

Η διαδικασία της σποράς είναι από τα σημαντικότερα -αν όχι το πιο σημαντικό- στάδια της καλλιέργειας. Οι μέθοδοι που θα ακολουθήσει ο παραγωγός καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής παραγωγής. Ακολουθεί ένας δεκάλογος βέλτιστων πρακτικών σποράς αραβόσιτου, που δημοσίευσε το έγκυρο FBN, αν και αντίστοιχες πρακτικές μπορούν να ισχύουν και σε άλλα είδη καλλιεργειών.

1

Θερμοκρασία στο έδαφος

Το καλαμπόκι για να φυτρώσει απαιτεί θερμοκρασία εδάφους τουλάχιστον 10 βαθμών Κελσίου. Μην ξεκινήσετε τη φύτευση, εάν η μέση θερμοκρασία εδάφους δεν φτάνει τους 10 βαθμούς, ενώ ταυτόχρονα, οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες για το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι κατάλληλες για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο έδαφος ή ακόμη και την αύξηση αυτής.

2Υγρασία εδάφους

Η υγρασία είναι, επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες βλάστησης και ομοιόμορφης εμφάνισης της καλλιέργειας. Με την τοποθέτηση των σπόρων καλαμποκιού σε επαρκή υγρασία αυξάνονται οι πιθανότητες επίτευξης βλάστησης και ομοιομορφίας στην εμφάνιση. Ακόμη, χρειάζεται προσοχή και σε περιόδους αυξημένης υγρασίας, καθώς τότε υπάρχει κίνδυνος συμπίεσης των εδαφών, κατά τις καλλιεργητικές φροντίδες, με βαριά μηχανήματα εντός του χωραφιού. Η συμπίεση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του αερισμού του εδάφους, με αποτέλεσμα συμπτώματα μάρανσης.

3

Πρόγνωση καιρού

Απαραίτητη είναι η παρακολούθηση των μεταβολών στα καιρικά φαινόμενα (μέσω των δελτίων καιρού) και η γνώση του πώς οι καιρικές συνθήκες που έρχονται θα επηρεάσουν τους σπόρους που πρόκειται να σπαρθούν. Για παράδειγμα, εάν προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, ίσως θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσετε τη σπορά, αναβάλλοντάς τη για μια άλλη κοντινή ημερομηνία. Τέλος, είναι απαγορευτικό να ξεκινήσεις τη σπορά, εάν οι πιθανότητες για παγετό δεν είναι χαμηλές.

4

Τύπος εδάφους

Ο τύπος του εδάφους είναι ακόμη ένας παράγοντας που πρέπει να μελετηθεί πριν από τη διαδικασία της φύτευσης. Τα αμμώδη εδάφη τείνουν να θερμαίνονται περισσότερο απ’ ό,τι τα αργιλώδη, ενώ ακόμη διαθέτουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και συγκρατούν λιγότερο νερό. Σε μερικές περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να φυτεύετε αρχικά αμμώδη εδάφη, καθώς αυτά μπορεί να είναι θερμότερα και ξηρότερα.

5

Πιθανότητες ξηρασίας

Μερικά εδάφη είναι επιρρεπή στην ξηρασία. Να έχετε κατά νου πως εάν παρακολουθείτε στενά την πορεία της καλλιέργειας και δείτε τα πρώτα προβλήματα ξηρασίας να δράσετε άμεσα με τις κατάλληλες αρδευτικές πρακτικές, ώστε να αντιμετωπίσετε δραστικά τις επιπτώσεις.

6

Ακμαιότητα στην εμφάνιση

Επιλέξτε υβρίδια αραβοσίτου με υψηλή σφριγηλότατα, με σκοπό να επιτύχετε ένα επιθυμητό και ομοιόμορφο τελικό αποτέλεσμα ανάλογα με τον βιολογικό κύκλο και τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Η σωστή επιλογή υβριδίου είναι εξαιρετικά σημαντική για παραγωγούς που αντιμετωπίζουν διαχρονικά φαινόμενα ξηρασίας ή όταν αναγγελθούν από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

7

Βάθος φύτευσης

Ο σπόρος καλαμποκιού, όπως είναι γνωστό, απορροφά το 30% του βάρους του σε νερό, ώστε να φυτρώσει. Οι εταιρείες παραγωγής σπόρων, καθώς και οι γεωπόνοι συμφωνούν πως ο σπόρος του καλαμποκιού πρέπει να τοποθετείται σε βάθος 4-6 εκατοστών.

8

Αλληλεπίδραση σπόρου και εδάφους

Η αλληλεπίδραση σπόρου – εδάφους έχει τη σημασία της. Το έδαφος συντελεί στην προστασία της ομαλής ανάπτυξης των ριζών. Ακόμη, συντελεί στον επαρκή αερισμό των ριζών και στη διατήρηση της υγρασίας, η οποία τροφοδοτεί το φυτό με απαραίτητο νερό και βοηθά στη διάσπαση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, ώστε να προσλάβει ο φυτικός οργανισμός αυτά που χρειάζεται.

9

Ημερομηνία φύτευσης

Ως γνωστόν, κάποιοι παραγωγοί βιάζονται να σπείρουν, ώστε να συλλέξουν γρηγορότερα. Όμως, δεν έχουν υπολογίσει ότι οι απώλειες σε τελικό οικονομικό αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερες από την πρόωρη σπορά σε ακατάλληλες συνθήκες, παρά από τη μεταγενέστερη σπορά σε σωστές συνθήκες για το κάθε φυτό.

10

Υπολείμματα καλλιέργειας

Τα υπολείμματα καλλιεργειών μπορούν να επηρεάσουν το βάθος στο οποίο θα βρεθεί ο σπόρος, την επαφή του σπόρου με το έδαφος και τη θερμοκρασία του εδάφους. Η εγκατάσταση σπόρων καλαμποκιού μαζί με υπολείμματα μπορεί να αποβεί καταστροφική. Ο σπόρος πρέπει να έχει άμεση σχέση με το έδαφος. Έτσι, τα υπολείμματα μπορούν να εισέλθουν στην υποδοχή του σπόρου και να πάρουν θέση μεταξύ του σπόρου και του εδάφους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράληψη του τελικού σταδίου και την καθυστέρηση εμφάνισης φυτών.