«12 κλικ στον χρόνο»: Σε ρόλο φωτομοντέλων οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου Ξάνθης

Πέτυχαν να γίνουν από τα πλέον διάσημα φωτομοντέλα της χρονιάς την οποία αποχαιρετήσαμε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αν και το εγχείρημα της φωτογράφησης πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, από ντεκόρ, φωτισμό έως και μακιγιάζ. Δεν κατάφεραν να φωτογραφηθούν όλες τις εποχές του έτους παρά μόνο τον χειμώνα, γιατί η καραντίνα τους κράτησε εντός των τειχών της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Μέγας Βασίλειος». Το κενό της απουσίας της επικοινωνίας με τους οικείους τους επί μήνες λόγω καραντίνας δεν καλύφθηκε μέσα στην καρδιά τους, αλλά οι φωτογραφίες τους σχημάτισαν ένα χαμόγελο συγκίνησης στα χείλη όσων τους απολαμβάνουν ως πρωταγωνιστές στο «Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021» του Γηροκομείου Ξάνθης.

Πρωταγωνιστές, εξάλλου, της ζωής, μέσα από τις φωτογραφίες θύμισαν σε πολλούς συμπολίτες τους ότι ήταν γείτονες, συνεργάτες ή αντάμωσαν οι δρόμοι τους επαγγελματικά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «εξωφύλλου», Λευτέρη Γιαγκίδη, που ως εισπράκτορας χαίρει αναγνωρισιμότητας, αν και η ομοιότητά του με τον ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο ενδέχεται να του ανοίξει κι άλλους δρόμους.

Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον Γρηγόρη Λεοντιάδη, Ξανθιώτη φωτογράφο τρίτης γενιάς. «Ο παππούς του ήταν στους 18 εθελοντές που το 1964 έσκαψαν τα θεμέλια του ιδρύματος, καθώς πρόκειται για φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου», περιγράφει ο πρόεδρος του γηροκομείου, Γιάννης Παπαχρόνης. «Τον Νοέμβρη του 2019, μέλη του Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης, ξεκίνησαν να έρχονται μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2020. Τα πορτρέτα προέκυψαν μετά από συζήτηση με τους φιλοξενούμενους και στην πορεία διαμορφώθηκε το κάδρο, σύμφωνα με τον χαρακτήρα και τα βιώματα του καθενός».

Στον «Μέγα Βασίλειο», συνυπάρχουν 74 ένοικοι και 33 άτομα προσωπικό. «Οι φωτογράφοι ανανεώνουν το ραντεβού μετά την καραντίνα», εξηγεί ο κ. Παπαχρόνης, χάρη στην επιτυχία του εγχειρήματος. Η αρχική σκέψη ήταν να βγουν 70 συλλεκτικά ημερολόγια για τους τροφίμους του γηροκομείου, τα παιδιά τους και τους υποστηρικτές του ιδρύματος, αλλά η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Από τα μοντέλα μετρούν δύο απώλειες και όπως σχολιάζει ο κ. Παπαχρόνης «το ημερολόγιο είναι το καλύτερο μνημόσυνο».