Κακοκαιρία: Ένας νεκρός στις Σέρρες – Πλημμύρες και ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας

Ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ώρες. 
Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, στις Σέρρες, όταν αυτό παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο που είχε σχηματιστεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Η πυροσβεστική εντόπισε το όχημα στο ρέμα Κρουσοβίτης στο Σιδηρόκαστρο και δύτες της ΕΜΑΚ βούτηξαν στα νερά προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον άνδρα, που ήταν στη θέση του συνοδηγού, όμως ανασύρθηκε νεκρός.
Το όχημα ήταν βυθισμένο στη λάσπη και ανασύρθηκε με γερανό  της αστυνομίας.

Τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από χθες Σάββατο (16/1) δεν έχουν τέλος.

Ζημιές στη Χίο

Ζημιές σε τμήμα του προβλήτα στο νότιο λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Χίου προκάλεσε η πρόσκρουση του πρυμναίου τμήματος και του καταπέλτη του πλοίου «Ψαρά» λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που έπνεαν το πρωί της Κυριακής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου Μιχάλη Μπελέγρη, κάποια στιγμή οι νότιοι άνεμοι είχαν ταχύτητα 110 χιλιόμετρα. 

Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και σε εκπαιδευτικά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Χίου αλλά στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην περιοχή της Μπέλα Βίστα. 

Με δυσκολία διεξάγονταν το πρωί η κυκλοφορία από την παραλιακή του Βροντάδου μέχρι και τη Λεωφόρο Ενώσεως, στο ύψος του αεροδρομίου και στην περιοχή του Τάγματος του Αγίου Παντελεήμονα. Ζημιές τέλος σημειώθηκαν στο λιμανάκι της Φάρκαινας όπου βούλιαξαν βάρκες.

Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη Β. Ελλάδα

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει από το απόγευμα του Σαββάτου σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται επιβεβλημένη σε ορισμένα σημεία του εθνικού, αλλά και επαρχιακού δικτύου.

Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία: Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8ο χλμ της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

Κλειστή μέχρι και αυτή την ώρα παραμένει η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.

Πλημμύρες στην Κομοτηνή

Τα εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης, προκλήθηκαν από τη χθεσινοβραδινή νεροποντή με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στο δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ο μεγάλος όγκος των νερών ήταν η αιτία να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη και να μετατρέψει σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, να «εισβάλει» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών – κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής – και να «κόψει» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ζημιές σε παραλιακά χωριά της Αργολίδας

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και στο παραλιακό μέτωπο των χωριών του Δήμου Ναυπλιέων. Συγκεκριμένα, επλήγησαν σφοδρότατα η Πλάκα Δρεπάνου και τα Ίρια, ενώ ζημιές υπήρξαν στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου – Μύλων, μετά τη Νέα Κίο προς Μύλους, όπου η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε το δρόμο με πέτρες και ξύλα κάνοντας τον αδιάβατο, ωσότου συνεργεία σήμερα το πρωί απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Από τις 11.00 το βράδυ του Σαββάτου ως τα ξημερώματα της Κυριακής η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις νοτιάδες σε συνδυασμό με την σφοδρή θαλασσοταραχή, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο των τουριστικών χωριών του Ναυπλίου, αφού η θάλασσα βγήκε έξω και μπήκε μέσα σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ενώ μαζί της έφερε πολλά φερτά υλικά, κυρίως βότσαλα και έκανε αδιάβατους τους παραλιακούς δρόμους.
 
Από νωρίς το πρωί τη Κυριακής οπότε και βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

Στο μεταξύ, από τους θυελλώδεις νοτιάδες έπεσε δένδρο πάνω σε αυτοκίνητο μέσα στο Ναύπλιο, ενώ κλαδιά δένδρων έσπασαν στο Άργος χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.