Αυτό το άρθρο είναι 103 μηνών

13 νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Ενίσχυση επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ
06/12/2015
3' διάβασμα
13-nea-programmata-gia-tin-enischysi-tis-epicheirimatikotitas-3193

Δεκατρία νέα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ προανήγγειλε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Τα προγράμματα αναμένεται να βγουν στις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Τα 13 προγράμματα:

 1. Ευέλικτη Μεταποίηση: αφορά στην παροχή κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη ριζική αναβάθμιση των προϊόντων που παράγουν οι επιχειρήσεις, διαμέσου της εισαγωγής και χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτομικών λύσεων. Θα εντάσσονται ενισχύσεις για ψηφιακή αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης και ενισχύσεις σε ΜμΕ για εισαγωγή αποτελεσματικών ενεργειακών λύσεων.
 2. Έμπειρη Επιχειρηματικότητα – Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας: αφορά σε χρηματοδοτήσεις ανθρώπινου δυναμικού με υψηλές δεξιότητες και συσσωρευμένη εμπειρία, που έχει απολέσει την εργασία του και θα έχει την ευκαιρία δημιουργίας επιχείρησης)
 3. Καινοτομική Επιχειρηματικότητα: αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση για ενίσχυση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επιδιώκουν να μετασχηματίσουν μία καλή και πρωτοπόρο ιδέα σε βιώσιμη επιχείρηση, με έμφαση στην επιχειρηματική καινοτομία
 4. Ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας – Συνεργατικοί συνεταιρισμοί και Δικτυώσεις: Αποτελεί βασικό πρόγραμμα της στρατηγικής του υπουργείου Οικονομίας, με έντονη περιφερειακή διάσταση, που αξιοποιεί τα συγκριτικά παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας π.χ. συνεργατικά σχήματα στον τομέα ένδυσης υπόδησης, κλωστοϋφαντουργίας, δημιουργικών βιομηχανιών, στον κλάδο μεταποίησης τροφίμων, στον φαρμακευτικό κλάδο, το ναυτιλιακό cluster, κ.λ.π.
 5. Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας και Εξωστρέφειας Δημιουργικών Βιομηχανιών: αποσκοπεί στην αναβάθμιση και αξιοποίηση παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η ένδυση, υπόδηση, η αργυροχρυσοχοΐα, το έπιπλο κτλ αλλά και στην ενίσχυση ανερχόμενων σύγχρονων οικονομικών κλάδων με έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό.
 6. Ενίσχυση περιβαλλοντικής Βιομηχανίας: Έχει στόχο την δημιουργία πλαισίου και την παροχή κινήτρων για την επιχειρηματική αξιοποίηση απορριμμάτων και αποβλήτων τρίτων δια μέσου της παραγωγής και διάθεσης πρώτων υλών
 7. Πράσινη Παραγωγική Διαδικασία: θα παρέχει σε διαρκή και μόνιμη βάση ένα ευέλικτο πλαίσιο για τις ΜμΕ προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στις παραγωγικές τους διαδικασίες, με σκοπό την μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
 8. Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων: Αφορά χρηματοδότηση ολοκληρωμένων σχεδίων προβολής και προώθησης προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού όπως συμμετοχές σε κλαδικές εκθέσεις.
 9. Εργαλεία Ανταγωνιστικότητας Νεοφυών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: αφορά στην ενίσχυση των ικανοτήτων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκεί που απαιτείται ένταση και επενδύσεις γνώσης.
 10. Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα: στοχεύει στη δημιουργία και ενίσχυση απαραίτητων βιομηχανικών υποδομών σε τοπικό επίπεδο, που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν οικονομίες κλίμακας
 11. Εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων: στοχεύει στη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων, εκεί που υφίστανται άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις.
 12. Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα: στοχεύει στη παροχή κίνητρων για τη μετεγκατάσταση σε οργανωμένους υποδοχείς
 13. Επανάχρηση Παλαιών Βιομηχανικών Κτηρίων: αφορά ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επανεκκίνηση της χρήσης βιομηχανικών υποδομών που τώρα βρίσκονται σε αδράνεια
ΓΡΑΦΕΙ: