Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών: Αποτελέσματα από τις συναντήσεις με τα κόμματα και τον υπ. εργασίας

Πεβερέτος: Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών δεν θα συμμετέχει στη συνάντηση στο Μαξίμου

Δεκαμελής αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών- Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας είχε την Πέμπτη 21/1 διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον γραμματέα κ. Τσιάρα, με αντιπροσωπεία της ΚΟ Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τον γραμματέα κ. Κεγκέρογλου, με αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε με επικεφαλής τον κ. Λαφαζάνη, και με τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο.

Στη διάρκεια των συναντήσεων έθεσαν υπόψη των κομμάτων και του υπουργού τις θέσεις των κινητοποιημένων σε όλη τη χώρα αγροκτηνοτρόφων και αλιέων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ και όλα τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος. Ζήτησαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη στήριξη των θέσεών τους και έθεσαν υπόψη και του υπουργού τις βασικές τους θέσεις για το ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί και την αιχμή του δόρατος.

Τη διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό των αγροτών, αφού απεμπλακεί από την ευθύνη παροχής σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και ό,τι άλλο δεν αφορά τους αγρότες, δηλαδή να είναι ένας ασφαλιστικός φορέας των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και να μελετηθεί η αναμόρφωσή του, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του.

Την καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία και τη δυνατότητα ασφάλισής τους, με έκδοση ειδικού παράβολου αγοράς ασφαλιστικών εισφορών, από την αξία του οποίου, ποσοστό 10% θα αποδίδεται στον ΟΓΑ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τους 300.000 οικονομικούς μετανάστες, ένας πολύ μικρός αριθμός (2% περίπου) εργάζεται σήμερα νόμιμα στη χώρα μας, θα πετύχουμε αφενός να είναι ασφαλισμένοι, αφετέρου να εισρεύσουν πολύ μεγάλα ποσά στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΓΑ.

Η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ και η ΛΑ.Ε στήριξαν τη θέση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ασφαλιστικού οργανισμού των αγροτών.

Με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλο διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων καθώς επέμεινε, προς το παρόν στη δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγρο-κτηνοτρόφων και Αλιέων Ελλάδας δήλωσε σε όλους, ότι οι αγροκτηνοτρόφοι όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να υπάρξουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα τους.

Καλεί τους αγροκτηνοτρόφους και αλιείς να δυναμώσουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα γιατί μόνο έτσι θα έχουμε θετικές εξελίξεις στα αιτήματά μας.

Διαβάστε εδώ ρεπορτάζ του ypaithros.gr πριν την δημοσίευση του δελτίου Τύπου της Επιτροπής