Αυτό το άρθρο είναι 62 μηνών

Το 1,50 ευρώ έπιασαν όσες ελιές Χαλκιδικής γλύτωσαν από το χαλάζι

Στα 70 λεπτά τα 200 κομμάτια Κονσερβολιάς από τον ΑΕΣ Στυλίδας
03/10/2019
7' διάβασμα
to-150-evro-epiasan-oses-elies-chalkidikis-glytosan-apo-to-chalazi-173590

γράφουν οι Μαρία Αντωνίου, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Με διαφορετική εικόνα να χαρακτηρίζει την κάθε περιοχή, εδώ και περίπου 10 ημέρες οι παραγωγοί έχουν μπει για τα καλά στη συγκομιδή των πράσινων επιτραπέζιων ελιών, είτε πρόκειται για την ποικιλία της Χαλκιδικής, είτε για την Κονσερβολιά Αμφίσσης, είτε για την Πράσινη Αγρινίου.

Μετά τις πρώτες ημέρες παραδόσεων με ανοιχτές τιμές, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, με τις βιομηχανίες και τους συνεταιρισμούς να ανοίγουν σιγά-σιγά τα χαρτιά τους. Στη Χαλκιδική, όπου το χαλάζι αναδείχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης των φετινών τιμών, οι πρώτοι κατάλογοι κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ελιές Σιθωνίας ΑΕ ήταν αυτή που άνοιξε τον χορό, ανακοινώνοντας, για την πρώτη κατηγορία, τιμή 1,50 ευρώ/κιλό για τα 110 τεμάχια, ενώ για τα 181-200 τεμάχια η τιμή διαμορφώθηκε στα 65 λεπτά/κιλό. Στη Στερεά και στη Δυτική Ελλάδα, την αυλαία άνοιξε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η Ένωση Στυλίδας, ορίζοντας την τιμή για τα 110 τεμάχια στο 1,30 ευρώ/κιλό. Στα 70 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή για τα 200 τεμάχια, στα 80 λεπτά για τα 160 τεμάχια και ανεβαίνει κατά 10 λεπτά όσο μειώνονται τα κομμάτια ανά κιλό. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο συνεταιρισμός, τυχόν αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα αφορά και τις ελιές που παρελήφθησαν από την έναρξη της συγκομιδής. Στα ίδια επίπεδα, με μικρές διαφοροποιήσεις, κινείται και ο τιμοκατάλογος του ΑΣ Καινούργιου Τριχωνίδας που ανακοινώθηκε μια μέρα αργότερα, όπου με 1,30 ευρώ/κιλό πληρώνονται τα 110 κομμάτια πράσινων και 70 λεπτά τα 200.

Χαρακτηριστικό στοιχείο που αντικατοπτρίζει τη φετινή κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν τιμοκαταλόγους με βάση το ποσοστό των χτυπημένων από το χαλάζι καρπών. Έτσι, μετά τις Ελιές Σιθωνίας ΑΕ, και άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν τιμές που αφορούσαν κυρίως τον μεγαλύτερο όγκο της φετινής παραγωγής, που έχει χτυπηθεί από το χαλάζι, ενώ για τις καθαρές ελιές είτε άφησαν ανοιχτές τις τιμές, είτε τις διαμόρφωσαν μεταξύ 1,30-1,50 ευρώ/κιλό.

Κοινή γραμμή για την α’ κατηγορία

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεγάλοι μεταποιητές, όπως η Intercomm Foods, η Deas, η Κωνσταντόπουλος κ.ά., ακολούθησαν κοινή γραμμή, τιμολογώντας την πρώτη κατηγορία στο 1,40 ευρώ/κιλό για τα 110 τεμάχια, αλλά για τις υπόλοιπες κατηγορίες και για ελιές από διαλογέα, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Έτσι, για παράδειγμα, για τα 110 κομμάτια με ποσοστό χαλαζοχτυπημένων μετά τη διαλογή έως 20%, μία βιομηχανία δίνει 1 ευρώ/κιλό, τιμή που πέφτει στα 55 λεπτά για το ίδιο μέγεθος, με ποσοστό χτυπημάτων 40%-50%. Σε άλλη εταιρεία, οι τιμές της πράσινης ελιάς σοδειάς 2019-2020, για τα 110 κομμάτια και έως 5% πρόβλημα στην ποιότητα φτάνουν το 1,30 ευρώ/κιλό από 6% έως 20% το 1 ευρώ/κιλό , 21%-40% τα 70 λεπτά και από 41% έως 55% τα 55 λεπτά.

Πονοκέφαλος τα αποθέματα για την Καλαμών

Παρόλο που ακόμη δεν έχει μπει στη συγκομιδή, εκείνο που προβληματίζει αυτή την περίοδο τους παραγωγούς της Καλαμών είναι τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθούν οι τιμές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι τα περσινά αποθέματα της ποικιλίας θα συμπιέσουν τις τιμές, ιδίως αν παραμείνουν αδιάθετα μέχρι την ώρα που θα μπει η νέα σοδειά στις κάδες.

Παίρνουν και τις «χτυπημένες»

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΑΣ Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, αναφέρει ότι οι τιμές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι για τις ποιοτικές ελιές, ενώ για τις αποκλίσεις τιμών στα ποσοστά των χαλαζοχτυπημένων σημειώνει ότι στόχος των εταιρειών είναι να φτάσουν στα 70-80 λεπτά για μια μέση ποιότητα και για αυτές που είναι αρκετά χτυπημένες κάτω από 60 λεπτά/κιλό.

Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης, μεταποιητική βιομηχανία και έμποροι δείχνουν διάθεση να αγοράσουν ελιές, ακόμη και αυτές που είναι χαμηλής ποιότητας και δεν είναι ιδιαίτερα διαχειρίσιμες. Οι ελιές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, προέρχονται κυρίως από τα παραλιακά μέτωπα που επλήγησαν από τη θεομηνία του Ιουλίου. Ο φετινός όγκος της παραγωγής θα είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στους 80.000-100.000 τόνους, εκ των οποίων το 80% φέρει χτυπήματα από χαλάζι και μόνο το 20% αφορά τις ποιοτικές ελιές, εκτίμησε ο ίδιος.

Ποσότητες και ποιότητα αναμένουν στη Στερεά

Σε ό,τι αφορά την Κονσερβολιά, καλή παραγωγή από άποψη όγκων αναμένεται για τη φετινή χρονιά σε Στυλίδα και Αγρίνιο, με την ποιότητα των καρπών να χαρακτηρίζεται άριστη από παραγωγούς και συνεταιρισμούς.

Στην περιοχή της Στυλίδας, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 40.000-45.000 τόνους, σύμφωνα με τον Χρήστο Καραδήμο, διευθυντή του ΑΕΣ Στυλίδας, ενώ στην περιοχή της Άμφισσας τα δέντρα είναι γεμάτα καρπούς.

Καλά και εμπορεύσιμα κρίνονται και τα μεγέθη, τα οποία κυμαίνονται από 180 έως 220 κομμάτια το κιλό, σύμφωνα με τον Νικόλαο Σιδηρόπουλο, προϊστάμενο της τοπικής ΔΑΟΚ. «Όλα τα δέντρα στην περιοχή είναι φορτωμένα, έχουν από επτά έως δέκα τελάρα ελιές το καθένα. Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να τις μαζέψουμε γιατί οι εργάτες είναι πιασμένοι όλοι», λέει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, παραγωγός από την Ιτέα, αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.

Έμποροι και μεταποιητές παραλαμβάνουν ποσότητες εδώ και ένα δεκαήμερο, δίνοντας ένα ποσό της τάξης των 20-30 λεπτών/κιλό έναντι στον παραγωγό, «για να μπορεί να κινηθεί». «Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, δεν βγαίνουν αμέσως οι τιμές. Και πέρυσι ανακοινώθηκαν μετά από 7-10 μέρες», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΑΣ Καινούργιου Τριχωνίδας, Περικλής Παπασάικας.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: