Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα

θεσσαλονίκη τρακτέρ

Από τέσσερα διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης, και δη στο Λευκό Πύργο, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Τα μπλόκα «πράσινα φανάρια», αερογέφυρα Θέρμης, Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας έχουν δώσει «ραντεβού» το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο, όπου θα διανεμηθεί έντυπο υλικό με τις θέσεις και τα αιτήματά τους (άνω των 4.000 φυλλαδίων συνολικά).

«Με βροχή, ανεμοθύελλα και χιόνια, εμείς θα πάμε όπως το αποφασίσαμε», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Βασίλης Μαυροσκάς, μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο των πράσινων φαναριών, στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι αναμένεται να υπερβούν τα 300 τα τρακτέρ που θα συναντηθούν στο κέντρο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, όπως επισήμανε το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο αεροδρομίου, στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα, Άγγελος Τσαρτσαφλής «σήμερα θα κάνουμε πορεία προς το κτίριο αναχωρήσεων, χωρίς να εμποδίζουμε τον κόσμο που θέλει να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, και θα μοιράσουμε ελιές και γάλα στους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τους λόγους που τόσο καιρό βρισκόμαστε στο δρόμο». Γνωστοποίησε ακόμη ότι 19.00-21.00 θα κλείσουν την είσοδο στο «Μακεδονία», αφήνοντας ωστόσο τον παράπλευρο δρόμο ανοιχτό, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, παρά τη συμμετοχή κάποιων στην πορεία προς το Λευκό Πύργο, θα κλείσει κανονικά σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 τουλάχιστον το βράδυ, όπως είπε ο αγρότης, συντονιστής, Θόδωρος Νέλλας.

Προμαχώνας 
Κλειστό παραμένει για πέμπτη ημέρα σήμερα 5/2 το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» πλέον τα 25 χλμ», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.

Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να υπερβαίνει τα 1.400, αποτελεί ένα από τα πιο σθεναρά και όπως μας επισήμανε ο κ. Λίτος «είναι δύσκολη και κουραστική υπόθεση αυτό που κάνουμε, αλλά δεν θα σταματήσουμε. Θα το πάμε μέχρι τέλους και θα μείνουμε στο μπλόκο όσο καιρό χρειαστεί».

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκινά και σήμερα στις 12 το μεσημέρι και «το πότε θα ανοίξει εξαρτάτε από τον καιρό», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, συντονιστής του μπλόκου.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για πέμπτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν θα γίνει αποκλεισμός δρόμων. Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά σήμερα δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στο Λευκό Πύργο, αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα κλείσουν 12.00-13.00 και 19.00-21.00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Τάσος Κυραλίδης, γνωστοποίησε ότι το Σάββατο 6/2 στις 10.00 το πρωί, όλοι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του Νομού Πέλλας, έχουν «ραντεβού» στον κόμβο Μαυροβουνίου και στόχος είναι να μεταβούν στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών Σύριζα του Νομού, να τους επιδώσουν ψήφισμα με τις θέσεις τους και να τους καλέσουν να «μας υποσχεθούν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που προωθούνται. Εμείς θα τους πούμε ότι εάν το πράξουν θα είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή, πόσο μάλλον να τους ψηφίσουμε εκ νέου».

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ και σήμερα δεν θα κλείσει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας και σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Παναγή, «αυτό γίνεται ώστε να έχουμε τις δυνάμεις και να πραγματοποιήσουμε τον 24ωρο αποκλεισμό από το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι».
 
Στο νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 19.00-21.00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο, και 12.00-15.00 το μεσημέρι και 18.00-22.00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως επισήμανε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου και των παράπλευρων οδών από τις 14.00 το μεσημέρι και για έξι ώρες τουλάχιστον.

Δυτική Μακεδονία
Δυναμικά συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και η Δυτική Μακεδονία με εννέα μπλόκα και ο συντονιστής όλων, Δημήτρης Μόσχος αναφέρει ότι «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, αιφνίδια μερικές φορές, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12.00 -14.00 και 19.00.21.00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12.00-14.00 και 17.30-20.30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12.00-18.00), στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00.

Λαμία
Έως τις 20:00 θα είναι κλειστή σήμερα η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο 110ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, από τους αγρότες, ενώ για το Σάββατο 6/2 έχουν προγραμματίσει να την κλείσουν από τις 12:00 έως τις 24:00, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τους παράδρομους.

Στα δύο μπλόκα της Φθιώτιδας, στο 140ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη, στο 210ο χιλιόμετρο λίγο πριν τη Λαμία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και το Σάββατο από τις 12:00 έως τις 24:00, με κλειστούς και τους παράδρομους.

Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τι 19:00 έως τις 22:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00.

Πελοπόννησος
Οι αγρότες στο μπλόκο του Ισθμού έχουν ανοίξει από το πρωί την παλαιά εθνική οδό και επέτρεψαν την διέλευση και των φορτηγών αυτοκινήτων που είχαν σχηματίσει ουρές κι έτσι την τελευταία ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Στην Νεστάνη το μπλόκο των αγροτών έχει ανοίξει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ στις θέσεις τους μένουν οι αγρότες στα υπόλοιπα μπλόκα της Πελοποννήσου με ανοικτούς τους δρόμους. Εν τω μεταξύ από τα μεσάνυχτα απόψε οι αγρότες της Πελοποννήσου σκληραίνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους, ενισχύουν το μπλόκο της Νεστάνης στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης και θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου επ’ αόριστον.

Κρήτη
Σε αποκλεισμό της εισόδου κτιρίου της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος στο κέντρο της πόλης προχώρησαν το πρωί αγρότες από το μπλόκο του Κλαδισού στα Χανιά. Οι αγρότες παρέταξαν αγροτικά οχήματα στην είσοδο της Τράπεζας υψώνοντας και πανό με αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα και παρά την βροχή συνεχίζονται τα αγροτικά μπλόκα.

Ο κόμβος Κλαδισού παραμένει κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παράπλευρους οδούς. Στο μπλόκο στην θέση Μεγάλα Χωράφια εξακολουθούν να παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας αποκλείοντας την Εθνική – οδό Χανίων Ρεθύμνου στη μια μετά το μεσημέρι και στις πέντε το απόγευμα.

Όλο το βράδυ έμειναν οι αγρότες στα δύο μπλόκα, στο Γιόφυρο και την περιοχή Καρτερού, στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό, όπου παραμένουν και σήμερα συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα, καθώς οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων κατά διαστήματα. Στο Γιόφυρο έχουν ανοίξει τον δρόμο που οδηγεί στη Μεσαρά.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ