Ανυποχώρητοι οι αγρότες στη Μακεδονία

Δεν υποχωρούν από τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς παραμένουν για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα στους δρόμους.

Για σήμερα αποφασίστηκε αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και στις τρεις λωρίδες στα δύο ρεύματα, από τις 3:00 μ.μ. έως τις 9:00 μ.μ. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρη Παπαδάκη, στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχει και δύναμη από το μπλόκο του αεροδρομίου «Μακεδονία», που βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

Εξάλλου, οι αγρότες του μπλόκου στη θέση «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου για μία ώρα, από τις 8.00 το βράδυ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστικής Βασίλης Μαυροσκάς, στόχος είναι αναδειχθεί ότι οι αγρότες είναι στη θέση τους και παραμένουν δυνατοί.

Ο ίδιος επισήμανε: «Παρά τις δηλώσεις που έγιναν χθες για αποχώρηση δύναμης από το μπλόκο, τις οποίες αποδίδω σε ένταση της στιγμής και χαρακτηρίζω άστοχες, από το σημείο δεν έφυγε κανείς και παραμένουμε στη θέση μας μέχρι τέλους».

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί και σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Οι αποκλεισμοί θα έχουν ως εξής: 11:00-15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, δήλωσε ο συντονιστής Αναστάσης Σοϊλεμέζης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και ευελπιστούμε να μη γίνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και πάει στράφι ο αγώνας που δίνουμε όλοι εμείς του πρωτογενούς τομέα».

Δεν προγραμματίζουν κινητοποίηση για σήμερα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον συντονιστή του κόμβου στα Μουδανιά, Βαγγέλη Μισαηλίδη, για τις 7.00 το βράδυ, έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση, στην οποία θα αποφασιστεί η αυριανή στάση των αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

Δυτική Μακεδονία

Εν τω μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στη Δυτική Μακεδονία.

Το σημερινό πρόγραμμα των αποκλεισμών, στην περιφέρεια που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι -σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο:

  • Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί, σε συνέχεια και της αντίστοιχης χθεσινής κινητοποίησης).
  • Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 στα δύο ρεύματα και τις παρακαμπτηρίους.
  • Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00)
  • Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00. Τις ίδιες ώρες σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
  • Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης 12:00-13:00.

«Διαψεύδουμε, σαν Δυτική Μακεδονία, ότι συμμετέχουμε στην επιτροπή που κατέθεσε τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό. Το μπλόκο Πολυμύλου Κοζάνης δεν εκπροσωπεί τη Δυτική Μακεδονία. Εμείς οι υπόλοιποι, οκτώ μπλόκα, εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και τις προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό και θεωρούμε ότι τη στιγμή αυτή, αγρότες που πάνε στον πρωθυπουργό δεν βοηθούν το κίνημα, είναι σε λάθος κατεύθυνση και εκφράζουν συμφέροντα, που δεν έχουν να κάνουν με το αγροτικό πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Μόσχος.
Στις 13:30 δύναμη αγροτών από το μπλόκο στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, μεταβαίνει στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η επικεφαλής της συντρονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πάμε για να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των συναδέλφων μας». Η ίδια έκανε γνωστό ότι υπό σκέψη είναι και ο αποκλεισμός του δρόμου στον συγκεκριμένο κόμβο για το χρονικό διάστημα 18:00-21:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ