Στα 1,8 ευρώ το αιγοπρόβειο γάλα για να επιβιώσει η κτηνοτροφία

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος στη Λάρισα

«Εάν θέλουμε να υπάρχει κτηνοτροφία στην Ελλάδα, απαιτούνται εδώ και τώρα δραστικές λύσεις. Η πολιτεία μέχρι στιγμής μας δίνει ψίχουλα, για αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Συντονιζόμαστε και αποφασίζουμε ενιαία τιμή πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στα 1,8 ευρώ το κιλό, μια και σήμερα το κόστος ανέρχεται στα 1,65 ευρώ το κιλό. Ζητάμε από τη βιομηχανία να μας βοηθήσει, αλλιώς θα ψάχνει να βρει γάλα και φέτα, σε λίγο καιρό». Σε αυτούς τους δραματικούς τόνους κινήθηκε η εισήγηση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος, που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη περιγράφηκε με μελανά χρώματα η κατάσταση που βιώνει σήμερα η ελληνική κτηνοτροφία, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ εστάλησαν μηνύματα προς δύο κατευθύνσεις: Προς τη μεταποίηση, η οποία οφείλει να στηρίξει σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τον κλάδο και στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της προς την κτηνοτροφία, όπως πράττουν μέχρι τώρα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαγιόπουλος, εξήγησε «γιατί είναι ασύμφορο σήμερα να συντηρεί κάποιος μια κτηνοτροφική μονάδα», εστιάζοντας στην αύξηση των σφαγών που καταγράφεται στην ελληνική ύπαιθρο. Αν μιλούσαμε για 680.000 τόνους παραγωγής πρόβειου γάλακτος πέρυσι, φέτος μιλάμε για 500.000 τόνους και η κατάσταση βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Σήμερα, η τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος ξεκινάει από 1,3-1,4 ευρώ/κιλό, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 1,65 ευρώ. Εάν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον 1,8 ευρώ, είμαστε χαμένοι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση του προέδρου του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρη Μπαϊρακτάρη, ο οποίος στάθηκε στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων στήριξης του κλάδου από την πολιτεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιωνίας νομού Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, αφού αναφέρθηκε και ο ίδιος στο αυξημένο κόστος παραγωγής, προσδιόρισε την απώλεια ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή του στο 20%-30%, ενώ μίλησε και για το ενεργειακό κόστος, μια και ένας κτηνοτρόφος πληρώνει κάθε τρεις μήνες 700 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας ΑΓΡΟΓΑΛ Μετεώρων, Δημήτρης Κόττης, ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να υιοθετήσει πραγματικά μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, π.χ. Πορτογαλία-Ισπανία, όπου χρηματοδοτείται το ζωικό κεφάλαιο, στην προβατίνα 25 ευρώ και στην αγελάδα 200 ευρώ, ενώ και η ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών να δίνεται ανά κεφαλή ζώου».