Με 19 προτάσεις κλείνει το Leader Αλιείας Ροδόπης-Ξάνθης

Στο πλαίσιο της προκήρυξης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020» του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, υποβλήθηκαν στην Αναπτυξιακή Ροδόπης 19 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 4.729.291 ευρώ. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2.441.196 ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει κατά 275,84% τον αρχικώς εγκεκριμένο προϋπολογισμό, που ήταν 885.000 ευρώ.

«Αυτό αποτυπώνει την πρόθεση για επενδύσεις, ταυτόχρονα μάς δημιουργεί κίνητρο ως Αναπτυξιακή να παλέψουμε για να καταφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη, για την ένταξη όλων των προτάσεων», μεταφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΡΟ και πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας (φωτό), ο οποίος εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένος από το θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εστιάζοντας στις υποβληθείσες προτάσεις, σημειώνει ότι οι έντεκα αφορούν ναυτιλιακές εταιρείες πλοιαρίων αναψυχής. Επίσης, έχει υποβληθεί πρόταση από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Υδατοκαλλιεργητών Όρμου Μολυβωτής, για έργο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της λίμνης, ύψους 280.000 ευρώ.

Σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε αλιείς, με την προϋπόθεση το αποτέλεσμα της δραστηριότητας να αφορά τον χώρο της αλιείας, καταθέτει ότι περιλαμβάνεται μία πρόταση με παιχνίδια θαλάσσης. Επίσης, έχουν τρεις προτάσεις στον τομέα εστίασης και αναψυχής, «υπό την έννοια ότι οι ταβέρνες, τα καφενεία και τα μεζεδοπωλεία θα στηρίζουν τη λειτουργία τους στην ελληνική γαστρονομία, δηλαδή ό,τι ψαρεύεται στην περιοχή μαγειρεύεται. Επίσης, αυτός που πηγαίνει να πιει έναν καφέ, να μπορεί να παρακολουθεί τον ψαρά εν ώρα εργασίας, επιτυγχάνοντας τη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα».

Πρόταση και για ταρσανά

Στο Leader κατατέθηκε ακόμη πρόταση για ταρσανά στο Πόρτο Λάγος, ώστε να διευκολύνεται η επιδιόρθωση των σκαφών της περιοχής, πρόταση που προέρχεται από επαγγελματία που δραστηριοποιείται στην υποστήριξη και στην επισκευή σκαφών. Ο κ. Λουρίκας σημειώνει ότι υποβλήθηκε και πρόταση για μικρό κατάλυμα.

Προσθέτει ότι περιλαμβάνονται και προτάσεις μελετών και μάλιστα εάν το αποτέλεσμα της μελέτης αφορά κοινή χρήση επιδοτείται σε ποσοστό 100%. «Μια παρόμοια πρόταση κατατέθηκε από τον Αλιευτικό Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών σχετική με μελέτη προώθησης αλιευμάτων. Στη μελέτη θα αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά αλιεύματα της περιοχής», εξηγεί.

Αξιολόγηση

Τα στελέχη της Αναπτυξιακής βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων του Leader για τον ιδιωτικό τομέα. Θα γίνει η βαθμολόγησή τους, καλύπτοντας αρχικά τα 885.000 ευρώ και σταδιακά, ανάλογα με το ποσό που θα έρχεται, θα γίνεται η ένταξη των επενδύσεων. Από τις υποβληθείσες προτάσεις που εξετάζουν, διέκριναν ότι η μία από τις 19 αντιμετωπίζει χωρικό πρόβλημα, καθώς έχει έδρα πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας, ενώ το LEADER είναι πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου.

Οι πράξεις εντάσσονται χωρικά στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, όπου είναι ο τομέας δραστηριοποίησης της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Το ύψος της επιδότησης στις πράξεις ανέρχεται στο 50%, με εξαίρεση τη μελέτη, που επιδοτείται κατά 100%.