Φινλανδία: Σε ειδικό φόρουμ ο σχεδιασμός για ενεργή παρουσία των νέων στο LEADER

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης ήταν η μία από τις δύο ελληνικές Ομάδες Τοπικής Δράσης που συμμετείχαν
22/06/2024
1' διάβασμα
finlandia-se-eidiko-foroum-o-schediasmos-gia-energi-parousia-ton-neon-sto-leader-324450

Στο 1ο Young LEADER Forum, που έλαβε χώρα το διάστημα 11-13 Ιουνίου στο Vierumaki της Φινλανδίας, ήταν παρούσα η Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ. Το φόρουμ αφορούσε νέους ηλικίας 18-35 ετών. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 120, ενώ η Αναπτυξιακή Ροδόπης ήταν η μία από τις δύο ελληνικές Ομάδες Τοπικής Δράσης που συμμετείχαν στο φόρουμ. Οι κύριοι στόχοι του Young LEADER Forum ήταν:

✱ Να συλλεχθούν οι προοπτικές των νέων για το LEADER και να κατανοήσουν οι τελευταίοι πώς η εφαρμογή αυτού θα μπορούσε να λειτουργήσει ευνοϊκά για εκείνους.

✱ Να ανταλλάξουν προσεγγίσεις για την αύξηση της ισχύος των νέων στη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών LEADER.

✱ Να προωθηθεί η ιδέα μιας διεθνούς κοινότητας νέων LEADER.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Young LEADER Forum ήταν ο συμμετοχικός χαρακτήρας του και ο συν-σχεδιασμός των δραστηριοτήτων του. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με στελέχη από άλλες ομάδες του εξωτερικού. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τον κοινό προβληματισμό τους απέναντι στη γραφειοκρατία, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών από τους νέους.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, έγιναν επιτόπιες επισκέψεις σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του LEADER σε περιοχές της Φινλανδίας. Μέσα από το Young LEADER Forum έγινε γόνιμος διάλογος μεταξύ των νέων, ταυτόχρονα όμως οι διαχειριστικές αρχές, τα εθνικά δίκτυα και οι ομάδες τοπικής δράσης πολλών κρατών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή.