1ο Διεθνές Συνέδριο Κελυφωτού Φιστικιού: Ο «πράσινος χρυσός» στο προσκήνιο για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας έλαβε χώρα το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κελυφωτού Φιστικιού (1st International Pistachio Congress). Αυτή ήταν η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που το κελυφωτό φιστίκι τοποθετήθηκε στο επίκεντρο ενός διεθνούς εμβέλειας συνεδριακού γεγονότος, το οποίο είχε ως στόχο την έγκυρη, πλήρη, πολύπλευρη και υπεύθυνη ενημέρωση των καλλιεργητών του «πράσινου χρυσού» σε όλη την Ελλάδα, κάτι που, κατά γενική ομολογία, έλειπε από τον χώρο.
Κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης, ο Γιάννης Χονδρόπουλος, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο γεγονός στον τομέα του κελυφωτού φιστικιού, με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ισπανία. «Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου, το οποίο σε γνωστικό επίπεδο δεν θα αφήσει κανένα κενό στους ανθρώπους της υπαίθρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Δενδροκομίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο UC Davis, Μπρους Ντάγκλας Λάμπινεν, ο οποίος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου φιστικεώνα, παρουσιάζοντας κλαδέματα νέων φυτεύσεων, καθώς και ενήλικων δέντρων.
Σε ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς και αφορά τις απαιτήσεις ψύχους, καθώς και τους υπολογισμούς αυτών, αναφέρθηκε η Λουίζ Φέργκιουσον, καθηγήτρια Δενδροκομίας στο Τμήμα Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου UC Davis. Επίσης, μίλησε για τα υποκείμενα και τα εμβόλια των κύριων ποικιλιών που καλλιεργούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, αναφέρθηκε στην τεχνική γονιμοποίησης της φιστικιάς, τους τρόπους εφαρμογής της, καθώς και την επίδρασή της στην παραγωγή του δέντρου.
Για την αλατότητα και την επίδρασή της στο δέντρο και τον καρπό της φιστικιάς μίλησε η Γεωργία Δρακακάκη, καθηγήτρια Φυσιολογίας Φυτών στο Πανεπιστήμιο UC Davis. Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη ενότητα των ομιλιών, ο Θέμης Μιχαηλίδης, καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο UC Davis, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές ασθένειες της φιστικιάς, τη βοτρυοσφαίρια και τη σεπτόρια, αναλύοντας παράλληλα τρόπους αντιμετώπισης με καλλιεργητικά και χημικά μέσα.
Κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, οι καθηγητές Διονύσης Περδίκης και Ελευθέριος Τζάμος αναφέρθηκαν σε σημαντικά προβλήματα φυτοπροστασίας και τρόπους ολοκληρωμένης αντιμετώπισης. Ο κ. Περδίκης έδωσε έμφαση στην προστασία της καλλιέργειας από την ψύλλα, ενώ ο κ. Τζάμος μίλησε για την ηλιοαπολύμανση των δέντρων που έχουν προσβληθεί από διάφορες ασθένειες και τη δυνατότητα ανάκτησης της παραγωγικότητάς τους.
Τέλος, ο Μπoμπ Κλάιν, πρώην διοικητής Ερευνητικού Συμβουλίου και Επιτροπής Διοίκησης για το Φιστίκι στην Καλιφόρνια, αναφέρθηκε σε ζητήματα ερευνών και προστασίας των καλλιεργειών από συλλογικά σχήματα και ερευνητικά κέντρα. Υποστήριξε ότι οι συνεργασίες διάφορων φορέων από τους τομείς της γνώσης της έρευνας και της καινοτομίας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας και οι ίδιοι οι παραγωγοί τις ενισχύουν οικονομικά.
Βραβεύσεις
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, με τη βράβευση των εισηγητών. Ο κ. Χονδρόπουλος έκανε λόγο για ένα επιστημονικό συνέδριο με εκλεκτούς ερευνητές και γνώστες της καλλιέργειας του φυτού από πολλές χώρες. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες παραγωγοί, γεωπόνοι και άλλοι ειδικοί είχαν τη δυνατότητα να παρέμβουν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ώστε να καλύψουν ζητήματα που τους απασχολούν, καθώς και αυτά που προέκυψαν από τις εισηγήσεις των ομιλητών.
H δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με ομιλητή τον διακεκριμένο καθηγητή Πάτρικ Μπράουν, αντιπρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης των Φυτών στο Πανεπιστήμιο UC Davis. Μίλησε για τη θρέψη της φιστικιάς στα διάφορα ηλικιακά στάδια και ειδικότερα για τη διαφυλλική και επίγεια λίπανση με την άρδευση. Αναφερόμενος στην ανάλυση του εδάφους και των φυλλωμάτων, είπε για τον τρόπο διόρθωσης των ελλείψεων στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Επίσης, αναφέρθηκε στις τροφοπενίες και τις τοξικότητες, καθώς και στην οξύτητα και την ελαττωματικότητα του εδάφους και τα προβλήματα που δημιουργούν. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο υπολογισμού των κύριων στοιχείων (άζωτο, φώσφορος, κάλιο) στην καλλιέργεια της φιστικιάς, τόσο σε χρονιές με μεγάλη όσο και με μικρή παραγωγή.
Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Γαζούλης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων, καθώς και στον τρόπο αξιοποίησης διάφορων φυτών για την προστασία των εδαφών και τη θρέψη της φιστικιάς.
Σύγχρονα δίκτυα παραγωγής και προώθησης του προϊόντος
Στη μεταποίηση του προϊόντος και στην κατηγοριοποίηση των φιστικιών, με στόχο την καλύτερη επίτευξη της ποιότητας, αναφέρθηκε ο Ρίτσαρντ Ν. Ματοϊάν, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης American Pistachio Growers. «Παράγουμε και διακινούμε πάνω από 500.000 τόνους φιστικιών κάθε χρόνο. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια σε όλη την αλυσίδα αξίας, αναλύουμε τους κινδύνους, ώστε να μηδενίσουμε τα λάθη και τις ζημίες μέσα από την καλύτερη οργάνωση και εκτέλεση του όλου εγχειρήματος», επεσήμανε. Παρουσιάζοντας την εξέλιξη της καλλιέργειας του φιστικιού στην Τουρκία, ο καθηγητής Μπεκίρ Ερόλ Ακ, επικεφαλής του Τμήματος Οπωροκηπευτικών στο Πανεπιστήμιο του Harran, μίλησε με τη σειρά του για τον τρόπο καλλιέργειας ενός προϊόντος με σημαντική συνεισφορά στην αγροτική οικονομία της χώρας του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ομιλίες των Εσαού Μαρτίνεθ Μπούργκος, ανώτερου ερευνητή στο Κέντρο Αγροτικής Έρευνας IRIAF στην Ισπανία, και Δρ Χοσέιν Χοκμαμπάντι από το Ινστιτούτο Αγροτικής Εκπαίδευσης και Επέκτασης στο Ιράν.
Τέλος, το συνέδριο έκλεισε με τις ομιλίες του Γιώργου Ντούτσια, προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, καθώς και του Πάνου Μενεξόπουλου, αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ξηρών Καρπών.